ЕС готви проект за приемане на сирийски бежанци от територията на Турция

Share This:


Европейският съюз разработва проект за ускорена процедура за идентифициране на бежанци, за да може да приема повече сирийци от територията на Турция.
Според германския в. “Велт ам зонтаг”, цитиран от ТАСС и БТА, проектът ще бъде обсъден от експерти от 28-те страни-членки на ЕС. Основната му задача ще бъде да се установи, че бежанецът не представлява заплаха за сигурността. При това значителна роля в процеса на подбор ще играе турската страна, твърди вестникът.
Действащата процедура за проверка на бежанците се осъществява посредством управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Тя позволява за една година да се установи самоличността на около 50 хиляди сирийци, но Анкара очаква ЕС да приеме много по-голям брой бежанци от Сирия.
Турция от своя страна потвърди ангажимента си да поеме обратно всички незаконни мигранти, заловени в турски води, пише в текста на заключителната декларация от съвместното заседание ЕС и Турция.
За всеки сирийски гражданин, който Турция приеме обратно от гръцки остров, друг сирийски гражданин, който има право на политическо убежище, и пристигнал в Турция, ще бъде разселван в държава от ЕС по утвърдените квоти.
Анкара иска освен това допълнителна помощ от ЕС от още 3 милиарда евро до 2018 г., към вече предвидените 3 млрд. евро, отмяна от края на юни на визите за турски граждани, желаещи да пътуват в страни от Шенгенското пространство, и бързо отваряне на пет нови глави в преговорите й за присъединяване към ЕС. Тези предложения, които далеч не се приемат единодушно сред 28-те страни от ЕС, се очаква да бъдат уточнени окончателно до следващата среща на върха на ЕС на 17 и 18 март.

Петте години на война в Сирия в цифри

В Женева започват преговори за намиране на изход от сирийската война, отнела живота на стотици хиляди хора и принудила милиони да напуснат домовете си.
По пози повод агенция ДПА представя войната в Сирия в цифри:

22,4 милиона – Сирийското население преди началото на войната преди пет години.
50 процента – Делът на населението, което избяга от Сирия или трябваше да се премести от едно на друго място в пределите на Сирия заради войната. Така Сирия се превърна в най-голямата бежанска криза в света.
6,6 милиона – Броят на вътрешно разселените хора заради войната.
4,8 милиона – Броят на бежанците от Сирия, намиращи се в Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и северноафриканските страни. Повече от половината от тях са под 18 години.
898 000 – Броят на сирийците, кандидатствали за убежище в 37 страни в Европа в периода април 2011 г. – декември 2015 г.
191 000 – Броят на убитите във войната в Сирия от началото й през март 2011 г. до август 2014 г. Тогава инспекторите на ООН по човешките права престанаха да водят подобна статистика, тъй като изгубиха своите източници в Сирия заради войната. Последващите данни, изнесени от ООН са само груби и приблизителни равносметки. През август 2015 г. ООН оцени броят на загиналите във войната в Сирия на 250 000 души.
271 000 – Броят на загиналите във войната според сирийския Център за наблюдение на човешките права.
123 000 – Броят на убитите цивилни според сирийския Център за наблюдение на човешките права
13 600 – Броят на убитите деца според сирийския Център за наблюдение на човешките права.
470 000 – Броят на убитите в сирийската война според друга организация – сирийски Център за политически изследвания.
480 000 – Броят на сирийците, живеещи в райони обсадени от правителствени или проправителствени сили, от опозиционни бойци или от екстремисти от групировката Ислямска държава. Данните са на ООН. Според холандско-американска организация, нарекла се “Наблюдение на обсадите” броят на хората в Сирия, живеещи под обсада, е 1 милион души.
58 процента – Делът на болниците в Сирия, които бяха закрити или работят частично заради войната.
2,1 милиона – Броят на децата, които не ходят на училище в Сирия заради войната.
12 – Броят на чуждите страни, които са замесени в нанасянето на въздушни удари в Сирия, а именно САЩ, Австралия, Бахрейн, Канада, Йордания, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, Франция, Великобритания, Русия и Израел.
9 милиарда долара – Сумата, която са си набелязали като бъдеща цел участниците в лондонската конференция за Сирия.
11 – Броят на докладите, изготвени от специалисти по човешките права към ООН, в които се съдържат доказателства за престъпления срещу човечеството и военни престъпления в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН предстои да задейства процедура в Международния наказателен съд в Хага за извършени престъпления в Сирия.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com