Есе „Силистра и младите хора“ от Мария Руменова Димитрова

Share This:


Силистра е град с великолепна история, станал свидетел на  изключително много събития и битки. Град със славно име, традиции и култура, отличаващ се с пъстро и многообразно общество, в който през 21век всички  деца и младежи са усмихнати.

        Малко са българските градове, които могат да съперничат по богатство на историческото си минало на Силистра. Градът е наследник на римския Дуросторум – “яка крепост”, основан от император Траян. По времето на император Марк Аврелий, Дуросторум става муниципия – самостоятелен град и се налага като център на римската провинция Долна Мизия. Градът бил едно от ранните средища на разпространение на християнството.        

        През епохата на Първото българско царство при хан Омуртаг в Дръстър е изграден Дунавският дворец на българските ханове, в който през 896 – 897 година се установява самият цар Симеон Велики. През 927 година градът става резиденция на първия български патриарх Дамян. Между ХІ и ХІІ век Дръстър е столица на северните български земи – Подунавие, а през Второто българско царство  – митрополитска резиденция и столица на Теодор Светослав и Иванко Тертер.

        След турското завоюване (1388 г.) градът е силно укрепен и се превръща в столица на Силистренски вилает. Център на управлението била Силистра – най-важната османска крепост на Дунав и процъфтяващ град под османско управление. През Руско-турската война от 1828 – 1829 година градът е превзет от руснаците и остава под тяхна окупация до 1833 година. През 1877 г. той е обсаден от руснаците и отстъпен на България. След неуспешната за България  Междусъюзническа война  Силистра е отстъпена на Румъния съгласно Санкт-Петербургския договор през 1913 г. През 1940 г. Силистра е върната отново на Майка България.

        Пълен е списъкът на забележителностите в крайдунавското градче. В Силистра има изключително интересни архитектурни и природни обекти, които представляват интерес за посетителите. Тук се намира една от най-ценните в Европа късноантични гробници с древни стенописи от 4 век. Днес следите от древното минало са експонирани в самия център на града в архитектурно–археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ с разкритата наскоро „Патриаршеска базилика“ на патриарх Дамян – първият български патриарх. Базиликата е първата патриаршеска църква в българската държава и втора по големина в страната. На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града.

        В околностите на Силистра (с. Сребърна) се намира резерватът Сребърна – сред най-ценните резервати в страната, където могат да се видят колонии от пеликани, които летуват там всяка година, както и голяма колекция от препарирани животни.         

        Необходимо е да насочим вниманието си изцяло върху младите хора в Силистра, техните ценности, занимания, хобита и развлечения, върху начина им на живот.

        Младите движат света, те са надеждата за бъдещето на  обществото, те са “духа” на град Силистра. Всички си мислят, че младите са безотговорни и мързеливи, но това далеч не е вярно. Има изключително много дейни деца, пълни с нови и креативни идеи, идеи за града и неговото развитие. Всъщност не всички са запознати с дейността на младото поколение, вярно е че има и незаинтересовани такива тийнейджъри, които обръщат внимание само на маниите на 21 век – интернет, мобилни телефони, електронни игри, кафета и цигари, но не е нужно всички младежи да се слагат под общ знаменател. Младежка дейност е имало в града ни от много години насам, има и ще има за напред в бъдеще, защото младежите са “новата сила”. В град Силистра има няколко неправителствени организации, които се занимават с хуманна и обществена дейност, за огромно съжаление хората “съдители” на младите силистренци не знаят този факт. Децата кипят от идеи, измислят проекти и успешно ги реализират в града и в училищата. Тези ученици осъществяват своите инициативи, не само по празниците познати за всички ни. За деня на книгата клуб “Интеракт” винаги излиза в центъра на Силистра и предлага на хората да си купят или вземат книга и да изпитат удоволствие от разлистването на страниците и. Клуб “Интеракт” е дъщерна организация на клуб “Ротари”. Интеракт е програма на Ротари Интернешънъл за младежи на възраст между 12 и 18 години. Интеракт клубовете са спонсорирани от индивидуални Ротари клубове, осигуряващи им подкрепа и насоки, но са самоуправляващи се и самоиздържащи се. Главните цели на Интеракт клубовете са, както помощ на обществото, която се осъществява чрез многобройните проекти на всеки клуб, така и изграждане на бъдещи лидери от членовете на клуба. “Интеракт” се включват в почитането на националните празници в Силистра, показвайки своето уважение пред знайни и незнайни герой, поднасяйки цветя на паметниците в града. Младежите на Силистра освен всичко са и родолюбци, което е много важно за бъдещето на страната ни, защото всички трябва да знаем и почитаме историята си. “Интеракт” имат и други реализирани проекти: Засаждане на дръвчета в Дунавския парк, изработване на хартиени сърца за Свети Валентин, посещаване на дома за стари хора и на деца с увреждания, както и много други.

       Подрастващите, които имат желание да направят добро, мислят за бъдещето и искат да са полезни, както на себе си така и на другите, винаги намират начин да се развиват и да помагат. Има и други младежки организации в града като например: Младежка банка, Ученически Парламент. Тяхната дейност е от огромно значение. Училищните съвети на всички училища също отчитат активна и ползотворна дейност.

       В Силистра има изключително много креативни и пълни с идеи деца и ученици, които търсят новото и различното за града ни и които искат да направят нещо за него, доказателство за това е “Една по-цветна Силистра” празник на града, който беше организиран по проект и в който аз също взех участие. Под мотото “Една по-цветна Силистра” група млади ентусиасти се обединиха в идеята да внесат настроение в ежедневието на гражданите, като ги предизвикат да танцуват, да пеят и да се усмихват.    Проявата беше част от проекта “Мрежа на Европейски Младежки Антени “Европа 2020”, който се изпълни с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта на Република България, Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма 2. Проектните дейности се реализираха от Европейски информационен център – Велико Търново, а за област Силистра партньори бяха СНЦ “Паралел-Силистра” и Общински отдел “Образование и младежки дейности”. Събитието съвпадна с изнесена приемна, организирана от Областен информационен център. Приемната е част от националната кампания на мрежата от 28 информационни центъра под мотото “Да създадем заедно България”. Експертите от ОИЦ – Силистра проведоха анкетно допитване до гражданите относно възможностите за подобряване живота в нашата община с европейски средства. По време на цветната инициатива, на всеки балон бяха изписани пожеланията на участниците. Пожелания, които литнаха към небето минути преди 17.00 часа с призив да бъдем положителни и да виждаме света в красивите окраски на предстоящата пролет. Нашият малък град се нуждае от повече такива мероприятия, които разчупват сивото ежедневие и внасят капка радост в живота на гражданите и носят удовлетворение на организаторите, които в случая бяха учениците. С общи усилия и желание ние младежите можем да обединим идеи, и да направим Силистра по-привлекателна не само за младото поколение.

          Няма кой да свърши работата, вместо самите нас младите хора, градът ни да остане желано и обичано кътче в сърцата ни. Младостта не е само възраст, тя също така е и дълг. Бъдещето на града ни, както и на България стои в ръцете на младите хора. Всички млади хора, а не само част от тях, трябва да бъдат разкрепостени, готови да реализират новостите, трябва да бъдат позитивни и непримирими. Младите са „двигателя“ на града ни, чрез креативността и иновативността в мисленето си, те могат да са „промяната“ във всички сфери на обществения живот – на работа, на улицата, в училище, в общината или в магазина. Не трябва да забравяме, че светът, в който живеем, не свършва до границите на видимото. Всеки, който успява да живее чрез сърцето си, променя човешката история. За да има хармония и разбирателство в ежедневието на жителите на Силистра, трябва всички граждани да отворят сърцата си, да обичат повече и да мразят по-малко. Необходимо е да живеем истински, да се гледаме в очите достойно, с взаимно уважение, да приемаме и разбираме богатото разнообразие съществуващо между обществените групи, отделните хора, култури, религии и традиции.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com