Есе „Силистра и младите хора“ от Борислав Христов Димитров

Share This:


Свободата не е само определение. Тя е ценност, богатство, но и качество. Качеството да бъдеш свободен – това е посланието на борците за свободата на България, което достига до нас, младите българи чак до днес.

Всяка нация има свои поводи за гордост. Те са много различни, както и отделните личности, останали в историята със своите заслуги. Всяка нация по различен начин представя почитта си към тях.

За борците за свободата на България, за великите българи сме призвани да отдаваме почит всеки ден. Това ни различава от останалите нации – начинът, по който почитаме големите личности в своята история. Българският народ е заслужил своята свобода.

Той е заслужил и своите герои.

Пътят към светлото бъдеще на всеки народ започва от заветите на историята. Този път не е предначертан, той зависи от волята на хората. Националните герои са тези, които прокарват пътя, а поколенията са тези, които вървят по него.

Героите на българското Освобождение прокараха пътя към българската свобода, по който днес ние вървим и по който ще вървят идните поколения.

Какво по-хубаво от това, ние младите хора да сме свободни тук, в Силистра, в България?

Аз вярвам, че емиграцията в търсене на по-добър живот не е решение на нашите проблеми. Вярвам, че България не се намира „на изток от Рая“, както казват много мои съвременници. Мечтаният Запад, към който се стремят толкова наши сънародници, не е този Рай.

Защото българските градове са Рай, в който ние можем да живеем. Трябва ние да направим нашето бъдеще в България Рай.

Един от любимите ми градове е Силистра. Въпреки че не живея в този град, харесвам неговата атмосфера, хората в града, прекрасният Духов оркестър, красивият Дунавски парк, резерватът Сребърна…

Харесвам толкова много неща в Силистра и си задавам въпроса: Ние, младите българи, имаме всичко. Не е ли достатъчно това, за да но и ки за бъдещето на България. то общество, за да б щастливи. ме щастливи, че го имаме.  му се радваме и да сме щастливи, че го имаме?  

Това означава, независимо с какво се занимаваме в нашия живот, да помним, че трябва да работим да опазим това, което притежаваме като общество, за да бъдем щастливи, мислейки за бъдещето на България. Ние, младите хора, трябва да обединим усилията си, за да поведем България напред.

По този начин можем да преодолеем настоящите проблеми в икономиката, съдебната система, социалните неравенства, корупцията. Затова е важно винаги, когато забележим проояви на корупция, да сигнализираме за това, да съдействаме и помагаме на полицията в Силистра, не само когато ни молят, а винаги, когато това се налага. Важно е заедно да помислим как да подобрим възможностите за социално включване на децата и хората с увреждания в Силистра, които също имат нужда от образование, активен живот и търсят своето място и признание в обществото заедно с всички останали. Не бива да забравяме, че тези промени зависят от нашето младо поколение, което сега се ориентира към своето лично и професионално бъдеще.

Мечтата на всички нас, младите хора, трябва да бъде успех в България. Успехът в България означава успех както за нас самите, така и за другите около нас, защото сме съграждани, защото сме българи.   

Нека заедно превърнем нашата мечти в реалност, за доброто на Силистра!  

Всички заедно можем!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com