Енерго Про стартира проект за обследване с дрон на въздушната мрежа в Североизточна България

Share This:


Енерго Про въвежда нова високотехнологична практика за инспектиране на електропроводите в Североизточна България чрез облитане с дрон. Методът съкращава времето и средствата за обход на съоръженията, особено в труднодостъпни райони с пресечени терени, съобщиха от енергийната компания.
Оттам разказаха, че след експертен инженерен анализ на въздушната мрежа в Североизточна България Енерго Про стартира пилотно обследване на няколко електропровода в община Свищов. Първа e въздушната електрическа линия 20 kV по извод Совата от подстанция Свищов. Дължината на извода е приблизително 48 километра. След това проектът за обследване с дрон ще бъде въведен в цяла Североизточна България, включително и в област Силистра. Припомняме, че енергийната компания Енерго Про разпределя и снабдява с електрическа енергия Североизточна България.


Новият проект има за цел це да се извърши одит на техническото състояние на обектите от мрежата и да се изследва необходимостта от реконструкции на съоръженията. Целта на проекта е да се идентифицират в течение на няколко часа местата, които се нуждаят от ремонти, както и да се събере информация, необходима за инвестиционната програма в района. Инспектирането на обектите с дрон е част от подготовката на мрежовите съоръжения за работа при зимни условия.
Дроновете могат да носят различни видове телекамери и друго микрооборудване, необходимо за обследването и контрола на състоянието на електропроводните линии. „За нас въвеждането на дронове в поддръжката на далекопроводите е много важна крачка, с която планираме да решим редица традиционни проблеми при обхождане на авариралите участъци в усложнени метеорологични условия през зимата. Тези миниатюрни дистанционно управляеми хеликоптери дават на нашите специалисти възможност за птичи поглед върху разположените на височина въздушни електропроводни линии. Първите проби минаха успешно и ние планираме да преминем към широки теренни тестове на новите устройства в следващите седмици“, заяви Николай Николов, председател на Управителния съвет на Енерго Про.


През последните години дроновете развиха своите функционалности. Те вече не се влияят от вятъра както преди, батериите им станаха по-издържливи и са устойчиви на дъжд и промени в температурите. Това постепенно ги превръща в индустриално средство за мониторинг и контрол.
След завършване на проекта данните от облитането под формата на ортофото снимки и векторни данни ще бъдат импортирани в Географската информационна система (ГИС) на Енерго Про. Това впоследствие ще позволи пълноценното им използване за анализ и планиране на дейности по мрежата.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com