ЕК: Румъния има напредък, България – не!

Share This:


Механизмът на Европейската комисия /ЕК/ за сътрудничество и проверка за България и Румъния остава до постигане на очакваните резултати. Очаква се обаче Букурещ да се справи по-скоро.
Това прие в заключенията от заседание Съветът на ЕС по общи въпроси, който даде оценка за януарските доклади за двете страни, съобщава БНР.
Съветът очаква следващите доклади на ЕК и приветства намерението на комисията да продължи да наблюдава отблизо положението в България и Румъния, защото механизмът продължава да играе важна роля за постигането на напредък.
Според министрите процесът остава подходящ инструмент за оказване на съдействие и на двете държави в усилията им за реформи. Съветът припомня готовността си да подкрепя България и Румъния.
Отбелязан обаче беше напредък само в северната ни съседка.
Румъния е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията, се казва още в оценката.
Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от страната – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта.
Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета.
На България се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС.
Като „спешен приоритет“ министрите определят приемането на нов антикорупционен закон.
„България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите.
Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност.
Преди месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че механизмът за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния може да бъде прекратен по-рано от този за България, ако румънските власти изпълнят очакванията.
“Няма тясна, непосредствена връзка между случая на България и този на Румъния. Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че механизмът ще бъде преустановен”, каза тогава Юнкер.
Още в началото на мандата си той заяви, че ЕК има решимост да прекрати до 2019 г. наблюдението над България и Румъния.
В последния доклад за България, който излезе в края на януари, от Брюксел откроиха най-вече липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Според ЕК нещата се влошават от липсата на независимо правосъдие и политическата нестабилност.
В същото време бяха изнесени данни, че през 2015 г. в Румъния, по обвинения в корупция, на съд са били изпратени над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта. Това е с пет пъти повече министри и народни представители в сравнение с 2013 г. У нас осъдените са много по-малко.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com