ЕК отпуска незабавно на България 108 млн. евро за миграционния натиск

Share This:


108 милиона евро отпуска незабавно Европейската комисия на България, за да се справи с миграционния натиск по границите си. Още 52 милиона, с които ще бъде допълнена поисканата от премиера Бойко Борисов сума, ще бъдат осигурени до няколко дни от бюджетите на различни програми. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер през българските журналисти в Братислава, където се проведе неформална среща на върха на европейските лидери.
Юнкер направи специалното си изявление, за да може като ръководител на изпълнителната власт в ЕС, да демонстрира солидарността на цяла Европа с България:”България в момента е изправена пред много голямо предизвикателство. И това не е само предизвикателство, пред което е изправена България – на него трябва да се гледа като предизвикателство пред целия Европейски съюз. България няма да бъде оставена сама!”, категоричен беше още Юнкер.
Премиерът Борисов благодари специално на европейските си колеги, от които е получил най-голяма подкрепа. Това са германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на страните от Вишеградската четворка, както и на Португалия, Италия, Финландия и Швеция. Бързата реакция на апела му за помощ е станала и благодарение на еврокомисар Кристалина Георгиева.
Важното е, че имаше солидарност и оценка на труда ни, както и на това, че незабавно трябва да се дадат парите като оценка на дейността на България. Имаме 13 милиарда във фискалния резерв, имаме пари да извадим и да си платим, но няма да е честно толкова улисия да полага държавата и да не се оцени като обща европейска солидарност, заяви Бойко Борисов.
На всички на срещата в Братислава е ясно, че България досега се е справяла отлично с 30 000 върнати мигранти, обясни още премиерът, както и посочи, че досега не е вземано толкова бързо решение и то специално за България. Това, според Борисов, показва, че европейският модел е най-добър за страната ни. Нито руският, нито американският, подчерта той.
Премиерът Борисов посочи още, че България има във фискалния си резерв 160 млн.евро, които са й необходими, за да се справи с мигрантския натиск, но въпросът е бил да предизвикаме и да получим европейска солидарност.
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел добави, че лидерите са изразили съгласие за спиране на нелегалната имиграция, както и че трябва да се обмислят повече подробности с партньори като Турция. От своя страна унгарския премиер Виктор Орбан определи срещата като “неуспешна” от гледна точка на промяна на политиката към бежанците на Брюксел. Той заяви, че на срещата на балканските лидери на 24 септември във Виена се надява да промени автодеструктивната и наивна политика на Европа по отношение на имиграцията. /Източник -БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com