ЕК може да раздели България и Румъния в наблюдението на реформите в правосъдието и борбата с корупцията

Share This:


България и Румъния може да бъдат разделени в наблюдението на реформите в правосъдието и борбата с корупцията.
“Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край”, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в Брюксел, след среща с румънския премиер Дачиан Чолош, цитиран от БГНЕС.
Юнкер поясни, че наблюдението над Румъния може да бъде снето в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 г.
“Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния”, каза още председателят на ЕК.
Чолош от своя страна настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка. Той допълни, че механизмът се е изчерпал.
Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 г. при влизането на България и Румъния в ЕС.
Целта му беше да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като едновременно с това гарантира нормалното функциониране на европейските политики и институции.
Според кореспондента на Нова ТВ в Брюксел Антоанета Николова става въпрос за нещо, което винаги е било факт – ако Румъния изпълни задълженията си, то няма да има нужда повече да бъде под механизма за проверки и контрол на ЕК.
Очаква се още един доклад за Румъния и България след една година. Дотогава двете страни продължават да вървят заедно, уточни Антоанета Николова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com