Експерти на РИОСВ в Русе ще опръстенят и освободят щъркелите в Силистренско

Share This:


Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе ще поставят алуминиеви пръстени на уловените бели щъркели в населените места в Силистренско, съобщиха от екоинспекцията. Оттам поясняват, че се предвижда това да стане на 26 март, понеделник, по предварително уточнен маршрут, който започва от Силистра и продължава към общините Дулово, Главиница и Исперих. След опръстеняването птиците ще бъдат освободени в природата, за да продължат пътя си.
Дейността е съгласувана със специалисти от Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове на „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Пръстените са предоставени от НПО, но дейността се координира от Българска орнитологична централа към БАН. Всеки пръстен съдържа информация – уникален номер и имената на страната и организацията, от която е поставен.
Опръстеняването е един от най-простите и достъпни методи за изучаване на миграцията и поведението на птиците. Повторното улавяне, наблюдение или намиране на мъртви екземпляри е незаменим източник на информация за птиците.
Продължават да постъпват сигнали за бедстващи птици на територията на РИОСВ –Русе. До момента те са неоснователни, тъй като птиците не са наранени или с обледени крила.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com