Езиковата гимназия в Силистра става част от европейска мрежа на училища за мира

Share This:


Езиковата гимназия ”Пейо Яворов”в Силистра става част от мрежа от училища на мира. Това ще стане възможно в рамките на поредния спечелен от училището европейски проект. Той е по Програма ЕРАЗЪМ +, на стойност 24 050 евро и е на тема “Да отглеждаме мира чрез универсалното братство”.
Основната цел на проекта е да се осмислят и възприемат като необходими гражданските, културните и европейските ценности за солидарност, отказ от дискриминация и развиване на хуманитарна устойчивост в личностната перспектива на ученика. Партньорите от шест държави – България /гр. Силистра/, Франция /гр. Марсилия/, Гърция /гр. Каламата/, Италия /гр. Модена/, Кипър /гр. Пафос/, Германия /гр. Фрайбург/ имат амбицията да създадат мрежа от училища на мира. Така ще се опознае културата на мира в тези страни и всеки ще опознае другия чрез уважението и респекта от постигнатото.
От изключително важно значение са десетте цели на проекта, които обединяват екипите и учениците от шестте страни: Да се подобри практическото ниво на чуждия език; Да се намали броят на учениците в риск в училищата, участници в проекта; Да се намали с 80 % броя на отсъствията на учениците, пряко включени в проекта; Да се намали с 5% броя на немотивираните ученици; Да се приложат и разпространят във всяко училище поне три нови иновационни метода, целящи включването на учениците със специфичен профил; Да се създаде мрежа от училища на мира на европейско ниво; Да се запознаят учениците от проекта от седемте училища с ясни и конкретни европейски перспективи в областта на културата на мира, създавайки хуманитарна динамика на личността; Културата на мира да се основава на изучаването на европейски и граждански ценности и други.
Дейностите по проекта ще продължат до 2019 , а работните езици са френски език и английски език.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com