Европредседателството – красива, но празна опаковка

Share This:


То беше еднопартийно мероприятие, пиар в лична изгода на премира, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Добра организация със слабо съдържание. Това е оценката, която ИБ на БСП дава на завършилото българско европредседателство на Съвета на ЕС. Председателство беше красива, но празна опаковка и вместо лидерство на Европа, то бе еднопартийно занимание и пиар на Бойко Борисов, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че социалистите са изчакали на мине и срещата 16+1, за да дадат обективната си политическа оценка. Нинова припомни, че още преди председателството БСП имаше екип към НС, който изготви предложенията на партията за програма и приоритети и те залегнаха в документ на НС. България не успя да бъде лидер, който да осигури разбирателство и да постигне компромис, и днес Европа е разделена, подчерта лидерът на БСП. Президентът беше изолиран, неправителственият сектор не беше ангажиран, т.нар. съвет на мъдреците не беше поканен, изреди тя.

“Ключовите думи на председателството бяха трите “к” – консенсус, конкурентоспособност и кохезия и девизът беше “Съединението прави силата”. По отношение на първия след председателството ЕС стана по-разделен. Вместо съгласие и единодушие се получиха допълнителни различия и разломи между Западна и Източна Европа, между големи срещу малки”, отбеляза Нинова. “Бяха дадени ярки примери и как се убива конкурентоспособността с предложенията да се намалят субсидиите за селскостопанските производители, които поставят българските в изключително неконкурентоспособна среда. По отношение на кохезията големият проблем на общия ни дом Европа са различията на държавите членки, защото бюджетът на ЕС предвижда тя да бъде намалена”, коментира Нинова.  

“Оценяваме като положително поставянето на дневен ред на темата Западни Балкани, изтласкването й напред и диалога с Европа, но темата за приобщаване и присъединяване отпадна от декларацията. Тя трябваше да бъде придружена с пътна карта, с конкретни ангажименти и ориентировъчни срокове за реализацията им. Такава пътна карта няма. По темата за Черноморския регион и Дунавската стратегия само президентът Радев направи нещо, но не и правителството”, напомни Нинова.

“Темата за отбрана и сигурност. Точно по време на българското председателство се направи по инициатива на Франция нов формат от 9 държави в Европа като група за военна интервенция. По какъв критерий се събират те, какво ще правят, защо без България, правителството и председателят на Европа мълчат”, възмути се Нинова. Тя отчете, че по темата Шенген също няма напредък, както и по отношение на европейския социален модел за правата на хората и по преодоляване на бедността. С предложението по пакета “Макрон” беше нарушен основният принцип на Европа за свободно движение на стоки, хора и услуги, напомни Нинова. Тя отбеляза като положителен напредък само решението да се увеличи финансирането и да се засили ролята на програмата “Еразъм”, която се отнася до образованието на младите хора.
Нинова отчете, че БСП е направила единствената среща по време на европредседателството, на която се събраха законодателна и изпълнителна власт – срещата на КОСАК, организирана от ръководството на БСП и Кристиан Вигенин.

След председателството ЕС стана по-разделен, бяха дадени ярки примери как се убива конкурентоспособността, по темата Шенген също няма напредък, категорични са от БСП 

Народът е недоволен, бизнесът бяга от България

За шестте месеца, през които България председателства Съвета на ЕС, в страната имаше 72 протеста. Самото му откриване бе съпътствано от 9 митинга на недоволни хора. Последваха протести на лекари от над 20 общински болници, бургаски граждани излязоха срещу обгазяването, блокиран беше международният път Е-79 от жители на Видин, на улицата излязоха работещи в образованието, родителите на деца с увреждания, противници на Истанбулската конвенция”, припомни Нинова. Според нея председателството не е могло да обедини народа и ще породи евроскептицизъм. Изводът е, че народът е недоволен, а бизнесът бяга от България, посочи Нинова. Тя изнесе данни, че за първите 4 месеца на годината от България са се оттеглили чуждестранни инвестици за 161 млн. евро. В същото време българският бизнес е увеличил инвестициите си навън и по този начин от страната са изтекли 72 милиона.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com