Европейската комисия не подкрепи искането на България за своите граници

Share This:


Европейската комисия (ЕК) се въздържа от категорична подкрепа за искането на България да получи гаранции за своята граница в предстоящото споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Турция, съобщава БНР.
В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът Бойко Борисов настоя Анкара да поеме ангажимент за спирането на мигрантите не само към гръцката, но и към българската сухопътна и морска граница. Опасенията на правителството в София са, че миграционният поток може да се пренасочи.
“Забелязахме българските намерения. Мисля, че България има пълното основание да поставя за обсъждане с останалите държавни и правителствени ръководители подобно искане. Но трябва да изчакаме дискусията да се състои, вместо да я изпреварваме 5-6 дни преди началото на Съвета”, коментира говорителят на ЕС Маргаритис Схинас
Споразумението между ЕС и Турция се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха в четвъртък и петък. В преговорите тясно е ангажиран и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com