Д-р Илко Семерджиев: Опасно е Москов да е министър още 3 години!

Share This:


ВАС отмени днес методиката му за определяне на националните и областните здравни карти, посочи бившият здравен министър последния знак за провала на реформата му.

Ще вземе ли здравеопазването здравето на кабинета “Борисов – 2”, попитахме бившия здравен министър и шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев след днешния дебат за вота на недоверие към правителството и главно към министър Москов и неговата реформа. 

“Нервността на министъра е разбираема, защото премиерът не дойде и по този начин го остави сам. Не беше там и ресорният му вицепремиер. Той нямаше никаква подкрепа, беше сам в “кошарката”, което е ясен сигнал  за отношението към него. И въпреки, че вотът на недоверие няма да мине,  министърът не получи видима подкрепа”, коментира Семерджиев днешното агресивно поведение на колегата си.

Според Семерджиев здравният министър няма с какво да се похвали.

“Бюджетът му за лекарства през 2015 г. беше малко над 700 млн. лева, а тази година е 1,04 млрд. лева. Какво означава това? Вдига с над 200 млн. лева бюджета и на практика влиза в тежък преразход, а не в спестяване, което показва, че когато се стигне до факти, неговите тези не издържат”.

Според Семерджиев през последната година Москов е иззел функциите на НЗОК и затова сам  ще носи отговорността, че не е успял да направи структурата на бюджета за 2016 г. по начин, който да помогне на здравеопазването и на хората.

На въпроса ще запази ли министър Москов поста си още 3 години, д-р Семерджиев отговори:

“Дори това да се случи, ще бъде безкрайно опасно. Аз обаче не давам толкова живот на кабинета. Днес следобед имаше заседание на Върховния административен съд, на което  т. нар. методика за  определяне на националната здравна карта и на областните здравни карти беше отменена. Това връща в изходна позиция този човек, защото неговите решения  са неудачни, не са съобразени със законодателството и биват санкционирани, и то не от гражданиите, а от съда”, обясни лекарят и допълни, че това е ярък знак в деня на вота на недоверие.

 

http://front.bg/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com