Д-р Илко Семерджиев: Министър Москов обрече българите на геноцид

Share This:


Тежко болни пациенти да забравят за операции в София

Д-р Илко Семерджиев, почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, е стоматолог и известен български политик. Бил е зам.-министър на здравеопазването в 3 правителства и министър в правителството на Иван Костов. Д-р Семерджиев има магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска – по стопанско управление. Той е създателят на Здравноосигурителната каса.

– Какво става, д-р Семерджиев? Болниците и Здравната каса завършват годината със стотици милиони левове дългове?

– Да, това е факт. Дълговете им са над половин милиард лева. В същото време виждаме, че в бюджет 2016 изобщо не са взети никакви финансови и структурни мерки за „саниране” на здравната ни система. Очаквам догодина трагичните феномени, които сега наблюдаваме в здравеопазването, да се умножат и задълбочат.

– Черна прогноза. Но нали само преди 2-3 месеца министър Петър Москов тържествено обеща, че НЗОК ще изпрати тази година без лев борч?

– Вижте, неоспорим факт е, че предимно държавните болници натрупаха огромни дългове. Още в средата на годината те бяха надхвърлили 400 млн. лв. Т.е. това са болниците, за които принципалът министър Москов беше длъжен по някакъв начин да вземе мерки и да оздрави собствените си лечебни заведения.

– Чакайте, нали точно това прави човекът! Обединява болници, съкращава ненужния персонал и неефективните легла…

– Точно това не виждам да прави! И затова дълговете се увеличават непрекъснато. Въпреки че бюджетът на НЗОК расте. Ще дам един пример – за следващата година бюджетните пари, планирани като разход за здравеопазването и получени от публични източници, са близо 4 млрд. лв. Преди 15 години обаче те бяха само 1 млрд. лева. Тогава смъртността в България беше 14 на хиляда души, сега е 15 на хиляда…Т.е. с четири пъти повече пари харчим, а положението става все по-трагично.

– Но трябва ли за това да виним един министър?

– Защо не? То е резултат от лошо управление! Каквото е в момента – с повече пари да сътворяваш по-големи глупости. Сред най-продуктивните творци на глупости в момента е сегашният здравен министър.

– Излиза, че няма никаква реформа в здравната система, а само наливаме от пусто в празно?

– За съжаление, терминът „реформа”, по времето на управлението на Петър Москов, доби негативен смисъл. Реформа би трябвало да означава така да се променят нещата, че да получаваме по-добри резултати. И да се предотвратява възможността да се допускат грешки. Точно обратното на това, което прави здравният ни министър. Виждате каква е ситуацията в момента – страшна криза в държавните болници, лоши резултати от чисто здравна гледна точка. Това ли е реформа? Не, това е регрес и деформация. А че някои вярват колко много работа върши министър Москов, се дължи единствено на неговото приказване. Само че думите му не се покриват с дела, а често става обратното.

– Добре, дайте поне един пример, д-р Семерджиев!

– През изминалата година Москов тръбеше най-тържествено, че ще прехвърли огромна част от скъпата болнична дейност в доболничния сектор. Ами нека погледнем бюджета му за догодина. Ето цифрите – само 20% от средствата ще отиват в този сектор, 27 на сто – в лекарствата, и 48% остават в болничния сектор. Иначе казано – неговите приказки са просто едни празни приказки…

– Но може би вече се вижда ефектът от сливанията на лошите болници с добрите?

– Видяхме това прословуто обединение на 9-те университетски болници от бившата Медицинска академия. И какво се случи? Когато министърът обяви това свое намерение, каза, че така ще съкрати 400 човека от излишно надутия административен персонал. От това ще спести 6 млн. лв., които ще раздаде на останалите работещи в здравните заведения.

– Като допълнителни възнаграждения?

– Точно така. Само дето стана точно обратното – не беше уволнен нито един администратор, а бяха назначени още нови хора. И никакви средства не бяха спестени, да не говорим за преразпределени пари между останалите колеги.

– На ход е наредба за орязването на половината легла в столичните болници. А в тях постъпват пациенти с тежки диагнози от цялата страна?

– Повече тежко болни от страната няма да могат да се лекуват в София! Тъй че забравете за т.нар. свободен избор на пациента. Искам да бъда съвсем конкретен – в столичните болници има 11340 легла, които трябва да паднат на 8900. Т.е. да се закрият 2400 легла. Структурата на орязването обаче е много интересна – намаляват леглата в интензивните отделения, което е повече от странно – в момента хиляди имат нужда именно от такава спешна помощ. Хирургичните легла, забележете, също намаляват с 2279.

– Изглежда повече от страшно…

– Хирургическите отделения няма да могат да приемат повече пациенти. Разбира се, че прилича на геноцид! Когато хората биха могли да бъдат лекувани, особено в университетските болници във Варна, Пловдив, Плевен. Нека да има листи на чакащите, а тези, които не желаят да чакат – ще си плащат сами.

– Хронично болните – а в България дал Бог достатъчно, са отчаяни – въвеждат таван от 3,60 лв. при доплащане на лекарствата в аптеките. По-скъп ли е илачът – човек трябва сам да си го плати целия?

– Ето още една илюстрация на лошите решения. Стотици хиляди хора ще останат без лекарства, досега заплащани от Касата. Не бива да се отстъпва от постигнато нещо, а сега виждаме точно този феномен. Не мога да го окачествя като друго, освен като черна точка. Когато хората имат ограничен достъп до лекарства заради калпави управленски решения, това неминуемо ще доведе до нови тежки проблеми.

– Много надежди се възлагат на т.нар. здравна карта, която започва да действа.

– Разбира се, че целта й е най-вече фискална – пари, пари, пари. Ами като намалите леглата от 49 000 на 26 000, както планира министърът, естествено, че финансирането на болниците ще бъде ограничено.

– Д-р Семерджиев, като един от бащите на Здравната каса кажете – ще доживеем ли да видим и други каси, нейни конкурентки?

– Имаше такива – 21 доброволни частни здравни фондове, които можеха да станат конкуренти на Здравноосигурителната каса. Но ги принудиха да се превърнат в застрахователни дружества и така тази възможност беше убита.

– Посочете трите основни грешки – първа, втора, трета, които допуска в работата си министър Москов?

– Няма първа, втора, трета грешка. До този момент Москов няма нито един правилен ход.

– Не е тайна, че младите лекари масово напускат България. Докъде ще стигнем?

– За жалост, няма алтернатива, освен да опрем до вноса на лекари от чужбина, като им обещаваме огромни възнаграждения. Преди около месец МЗ каза, че ще търси лекари от странство с възнаграждения, не по-малки от 2000 лв. месечно. Това са много пари, защото повечето кадри на това министерство в момента оцеляват с далеч по-ниска цена на труда си.

– Какво стана с идеята да постъпваме в болница и да купуваме лекарства само срещу пръстов отпечатък?

– Това е поредната нелепица, внос от Турция. Здравният министър обясни, че в Турция взимали отпечатъци на цялата длан и едва ли не той ще направи компромис – ще взима отпечатък само от пръст. Полицейщина и сталинизъм, с друго няма как да окачествя тази идея.

– Все пак не забелязвате ли нещо хубаво в българското здравеопазване?

– Единственото, което подкрепям и което ще се случи, но без намесата на Министерството на здравеопазването, е с еврофондовете да се дадат малко повече средства на спешната медицинска помощ. Това ще стане с оперативните програми на други министерства, които нямат общо с МЗ. Последното няма оперативна програма. Слава Богу, от други колеги вероятно ще получим някаква помощ.

– Виждате ли, макар и малка, светлина в тунела „здравеопазване”?

– Докато министър Москов го оглавява, светлина не виждам.

 

автор  Мира Радева /www.retro.bg

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com