Д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: От Джулай морнинг към “Огненият Дунав”

Share This:


Интервю на Калина ГРЪНЧАРОВА

Четвъртото издание на Джулай Морнинг в Тутракан вече е история. Община Тутракан и кметът д-р Димитър Стефанов /На снимката – вляво, до него – Джон Лоутън от “Юрая Хийп”/ са неговите организатори. Факт, който трябва да се знае е, че д-р Стефанов е запален фен на рока…

– По принцип, това трябваше да е петото издание на Джулая, но първата година заваля страхотен дъжд и затова „летоброенето” се промени. От година на година все повече любители на рок музиката и свободния дух посещават Тутракан. Подготовката за тазгодишния Джулай започна още от м.ноември миналата година. Тогава аз се свързах с моите приятели от група “Б.Т.Р.”. Попитах Наско дали са ангажирани за 1 юли. След като разбрах, че са свободни и могат да вземат участие на Джулай Морнинг ги поканих заедно с Джон Лоутън. През 2015 г. те участваха в “Огненият Дунав”, където се бяха събрали над 12 хиляди души. Така се получават нещата.
Тутракан се различава от другите градове, където се посреща юлското утро по това, че тук започваме с изпращане на последния юнски залез и посрещаме първия юлски изгрев. Тази година на дунавския бряг свириха и пяха 13 рок групи и двама изпълнители – Джон Лоутън и Санеца.
Над 5 хиляди душиха дойдоха и почувстваха емоцията край Дунава, надявам се догодина да са още повече.

– Откъде дойде идеята за посрещане на юлското утро в Тутракан?

– Преди пет години, по една щастлива случайност бях с лодка в реката на риболов заедно с един мой приятел – Димо Денчев, и изгрева ни завари по средата на реката. Оказа се, че нашият изгрев е много, много красив и от там идеята за Джулай Морнинг в Тутракан.

– И освен това, кметът обича рока…

– Да, аз от дете слушам само такава музика. Идолите ми са „Дийп Пърпъл”! И още – „Уайтснейк” и „Рейнбоу” – това са групи, които се създават след разпадането на „Дийп Пърпъл”. Също „Форинър”, харесвам много песни на „АС/DC”, „Аксел”. Има много рок групи, които си заслужава човек да ги слуша, които имат не само хубава музика, но и текстовете им са смислени. Наскоро слушах изпълнение на една рок група, която много ми допадна – „Дистърб”. Това ще е следваща рок група, която ще стане известна не само в Европа, но и в света.

– Коя рок група е мечтата на д-р Стефанов да гостува в Тутракан за следващия Джулай?

– „Дийп Пърпъл”, разбира се!

– Насочваме се към следващия важен момент от Културния календар на Община Тутракан – „Огненият Дунав”, празничната седмица предстои в края на този месец. С какво ще изненадате тутраканци и техните гости тогава?

– Ще започнем на 27 юли с балета „Зорбас Гъркът” на Националната опера и балет, който е игран само в пет областни центрове в страната и по една щастлива случайност в едно малко градче като Тутракан.
Втората вечер – на 28 юли, е посветена на фолклора. Ще гостуват фолклорни ансамбли от Чили, Гърция и дервишите от побратимения град Чорлу, Турция.
Третата вечер – 29 юли, е младежката вечер посветена на поп и рап музиката. Ще започнем с изпълненията на Румънеца и Енчев, след което ще преминем към мелъди рок с една млада софийска група, която ще подгрее и големия концерт на Кен Хенсли. Четвъртият ден – 30 юли, който всички наричат „Огненият Дунав” ще се проведат много и интересни събития – състезания по преплуване на р. Дунав, по гребане, улов на риба. Разбира се, ще има и състезание по приготвяне на най-вкусна рибена чорба и рибно барбекю. Знаете, че Тутракан се слави със своите майстори на рибената чорба. Концертната част също е от класа – подгряващата група ще бъде „Конкурент”. За мен след „Б.Т.Р.”, това е най-стабилната и най-сериозна група в България. Ще приключим с концерт на Джо Лин Търнър, бившият вокалист на „Дийп Пърпъл” и „Рейнбоу”. Неотменна част на празника е огненото и лазерното шоу. Надявам се, на хората да им хареса. Освен това, през седмицата ще тече и традиционния пленер, в който ще участват известни български художници. В последния ден от празничната седмица ще бъде открита изложба на картините, които те ще нарисуват тогава.
И още една изненада – имаме договорка с актрисата Искра Радева, на 26 юли, заедно със своите колеги да представят една френска любовна комедия в Тутракан.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com