Държавата промени таксите, събирани от Института по метрология

Share This:


Правителството прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от Българския институт по метрология, съобщи пресцентърът на МС. Оттам уточняват, че целта е да се създаде по-благоприятна бизнес среда за лицата, които използват услугите на БИМ, чрез намаляване, премахване или диференциране на определени такси.
Предвидена е възможност в случаите, когато производителят или вносителят осигурява еталони и помощен персонал за собствена сметка, както и протоколи за изпитване на средства за измерване от акредитирана лаборатория или от национален метрологичен институт, за същото да му бъде намален размерът на таксата за изпитване с 30 на сто.
За извършване на последващи проверки и метрологични експертизи на разходомери за газ, водомери и топломери, заинтересованите лица ще заплащат по-ниски с 20% такси.
Намалени са и таксите за предоставяне на официални справки от регистъра на одобрените типове средства за измерване и издаване на дубликат на удостоверение за одобрен тип.
Отпадат таксите за издаване на свидетелство за одобрен тип устройство или система с фискална памет, за електронен касов апарат с фискална памет и за електронен таксиметров апарат с фискална памет.
Тарифата се привежда в съответствие с действащото законодателство, като отпадат такси за услуги, за които вече няма нормативно основание да бъдат извършвани от БИМ, и в същото време се въвеждат такси за услугите, вменени на БИМ след 2013 г.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com