Държавата обяви официално: Нулева толератност към престъпниците

Share This:


МВР, прокуратурата и ДАНС се събраха и определиха общи приоритетите – охрана на обществения ред, борба с корупцията по високите етажи и битовата престъпност.
Формулата, която ни постави министър-председателят по време на съвещанието ни и която се приема и от нас, е нулева толерантност към престъпността, заяви пред журналисти след срещата, главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.
В срещата участва и премиерът Бойко Борисов.
„Това се опитахме да кажем на хората вътре – че нулевата толерантност означава от разкриване на тежък грабеж в столичен мол до предотвратяване на всякакви прояви на безнаказаност по улиците“, допълни той.
Силата на държавата сте вие и тази сила трябва да бъде упражнявана върху всички онези, които смятат, че могат да издевателстват над всеки от нашите съграждани – това е било внушено на участващите в срещата, разкри главният прокурор.
Втори акцент на разговора е бил за противодействието на корупцията по високите етажи. По думите му това е свързано с добра работа на ДАНС и с някои организационни и законодателни измерения, които бил сигурен, че скоро време ще станат публични.
По-рано той обяви, че в ГДБОП няма нито една разработка срещу висшестоящ.
Цацаров коментира и темата за битовата престъпност, която по думите му, е една от най-тормозещите за малките населени места.
Трябва да се възприеме моделът, който съществува в няколко европейски държави и в една южна наша съседка – силна полиция в градовете и силна, постоянно базирана жандармерия в малките населени места и селата, съответно разпределена и заета с разследващи функции, посочи главният прокурор.
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък заяви, че е бил направен общ анализ на вътрешната сигурност в страната и това е нов начин на диалог, за да бъде набелязана работата на МВР оттук нататък.
Дадени бяха препоръки в посока, че не трябва да има толерантност към нито един от извършващите престъпления, независимо от това кой е той, категорична е Бъчварова.
По думите й специализираните акции не са достатъчни за справяне с битовата престъпност и има нужда от постоянни, систематични мерки.
В един регион тези акции може да се окажат ефективна мярка, в друго населено място – не, каза още вицепремиерът.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com