“Духът на Силистра”: Спомен за Димитър Минев-Митето и “Доростол”

Share This:


Уважаеми читатели,
сайтът “Уеб Силистра” ще публикува в няколко части спомените на един от основателите на футболен клуб “Доростол” – Димитър Минев – Митето.
Той е баща на нашия сътрудник и автор в електронната медия “Уеб Силистра” Марин минев-Джона, който предостави любезно спомените на своя баща.
Димитър Минев – Митето е и един от обичаните някогашни футболисти, останали в историята на силистренския футбол.
Започваме с визитка на Димитър Минев – Митето, след което в три части в секцията “Спорт” ще публикуваме неговите спомени за началото и развитието на футбола в Силистра.
Тези публикации са в рамките на поддържаната от Марин Минев-Джона рубрика “Духът на Силистра” за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, останали в историята на вековния дунавски град.

***

Спомен за Димитър Минев-Митето /1927-1991/, един от основателите на ФК “Доростол”

Димитър Минев-Митето
Димитър Минев-Минев

Този разказ е за най-добрия, най-елитарния ръководител на спорта в Силистра във времето назад – Димитър Минев-Митето.Такива като него не трябва да се забравят.
Началото на футболната игра в Силистра е през 1918 година, непосредствено след Първата световна война.Дълго време футболни отбори, създадени на производствен, квартален или на национален принцип в гр.Силистра, играят упорито и настойчиво един срещу друг, за да покажат своето надмощие.Ръководствата на тези отбори са от двама-трима по-богати, по-известни граждани . Те финансират доколкото им са възможностите футболни отбори в града, които играят напълно любителски, аматьорски футбол. Казвам аматьорски, но те водят много сериозна подготовка, играят футбол с огромна любов за честта на своя отбор, за честта на своя град….
… Димитър Минев е роден през 1927 година в Силистра.Той расте като дете с неизчерпаема физическа енергия и търчи подир футболната топка заедно с връстниците си.
През 1941 година той вече е напълно готов и успешно играе в мъжкия отбор на „Вихър”-Силистра.На официален турнир по футбол, проведен в гр.Добрич, ”Вихър” побеждава отбора на домакините и престижно загубва от състава на Варна.Още в този турнир, едва на 17 години, той показва изключителна техника и бързина на терена.
През 1942 година е основен състезател в халфовата линия на новосформираното дружество”Левски”.През август 1943 година на следващ турнир в гр.Добрич за втори път силистренци побеждават отбора на домакините и отново губят от Варна.
През 1946 година в България се изгражда системата на спортните дружества.В тези спортни структури вече има и други спортове.В Силистра се създават спортните дружества „Доростол” и „Септември”. Димитър Минев играе в мъжкия отбор на дружество Септември”.Отборът става окръжен първенец на Русенска област и играе в турнира за купата на България.Достига до осминафинал.През 1948 година отборът на „Септември” отново е окръжен шампион и стига до четвъртфинал в турнир за купата на България. Минев играе много силно срещу отбора на„Локомотив”Сф.Тогава това е най-силният отбор в столицата.
Футболната кариера на Димитър Минев продължава.Той е любимец на силистренската публика.След Втората световна война и създаването на социалистическа България в страната се извършват няколко реорганизации в спорта.

1967 година. Димитър Минев като капитан на "Доростол". и като председател на ФК "Доростол" /клекнал в средата/. Това е един от най-успешните състави на "Доростол"-Силистра с треньор Димо Печеников - прав, в средата.
1967 година. Димитър Минев като капитан на “Доростол”. и като председател на ФК “Доростол” /клекнал в средата/. Това е един от най-успешните състави на “Доростол”-Силистра с треньор Димо Печеников – прав, в средата.

През 1963 година в Силистра има само една спортна организация – Дружество за физическа култура и спорт” Доростол” На пленум, проведен през м.март 1963 година, за председател на дружество „Доростол” единодушно е избран любимецът на спортната общественост в града, най-добрият футболист до тогава Димитър Минев. Аз пристигнах в Силистра през есента на 1967 година отначало като треньор по лека атлетика.Посрещна ме председателят на дружеството Димитър Минев.Не мога да забравя този момент.Среден на ръст,с подчертано спортно телосложение, усмихнат и благоразположен.Оказа се ,че той ме познава от учителстването ми в Тутракан.Първом се заинтересува от битовото ми устройване в Силистра. Личеше,че е загрижен, и мисля, че така е постъпвал с всеки новопристигнал. Познавах се със старш- треньора Тефик Насъфов, познавах някои от състезателите на Силистра -Лениранка Добрева, Николинка Филипова, Станка Христова и др.,но председателят ми разказа за всичко, свързано със спорта в града и най-вече с пряката ми работа.Разказа ми го така,както баща разказва на сина си.
Председателят на ДФС”Доростол” вече бе създал една добра организация с няколко много силни спорта, които определяха спортния облик на града .През 1967 година Силистра има силен футболен отбор с треньор Димо Печенииков – известен футболист на „Левски”. През годината отборът прави турне в Италия, играе със западногерманския „Висбаден”, побеждава разгромяващо отбора на гр.Кълъраш – Румъния
Силистра има много силни на републиканско ниво отбори по свободна борба, по волейбол, по плуване, по спортна гимнастика, по колоездене,шахмат.В леката атлетика в юношеските възрасти вече има републикански шампиони, а състезателката на 800м. гладко бягане Лениранка Добрева е кандидат-майстор на спорта и национална състезателка/треньор Тефик Насъфов/.
По време на председателството на Димитър Минев в Силистра се разгаря пожарът в баскетбола.В тези години младите силистренски баскетболисти вече мерят сили с най-добрите състави в столицата и страната и ги побеждават.Треньорите Надежда Енчева -сп.гимнастика, Тефик Насъфов-лека атлетика са специалисти, познати в цялата страна. С треньорите по баскетбол Атанас Здравков, Ангел Калинов, Йордан Бояджиев се съобразяват всичките им колеги в България.В града ни се провеждат силни турнири по баскетбол,по свободна борба.
Всички общественици с отношение към развитието на спорта, съдиите по футбол, по баскетбол, по свободна борба са сред най-уважаваните.Съдията по борба Иван Чокоев е с международна категория и ръководи срещи на европейски първенства.
По време на председателството на г-н Минев поставят началото на своята обществена дейност отговорни хора и го правят и от уважение към председателя на спортното дружество.Обществениците Найден Радковски, Здравко Дренчев, Георги Маринов, Милан Ангелов, Стоян Коцев, Марин Бобчев, Ангел Ангелов, директорите на училищата и още десетки уважавани граждани подпомагат спортните секции в дружеството.Те го правят безкористно ,от любов към спорта и уважение към председателя -доскорошен идол в местния футбол.Той беше внимателен, коректен, но взискателен и почтен спортен ръководител.Такъв го помнеха спортните хора,гражданите много години след това.
Той беше председател на спортното дружество „Доростол” до есента на 1969 год.,когато на пленум за председател на спортното дружество по предложение на градския комитет на БКП бе избран Илия Тодоров.
По-късно,от 1969 година чак до 1993 година, всички председатели на спортното дружество „Доростол” и ОС на БСФС бяха пратеници на Градския и Окръжен комитет на БКП.Повечето от тях преди това не бяха стъпвали на стадиона,не бяха влизали в спортната зала.Идваха и се мъчеха да управляват спорта.Така беше.Между тях само един, авджията от Калипетрово Петър Куртев, назначен за председател на дружество „Доростол” в края на 1970 година, дойде в дружеството и веднага разбра,че това не е за него работа.Постъпи честно.Всеки ден ходеше в Градския комитет на БКП и все повтаряще,че това не е за него работа.В началото на 1971 година го освободиха човечеца.
След 1969 година Димитър Минев стана най-добрият спортен организатор в ОС на БСФС. Аз бече бях в ДФС”Доростол” и работата ми ме свързваше с него.
Димитър Минев – Митето докрай остана с пламъка на футболната игра в душата си.Често играехме футбол в спортната зала или на стадиона.Митето играеше като “младеж”.Шашваше всички с техниката си.Често към нас се включваха треньорите по футбол, а и някои футболисти от настоящия мъжки отбор.Той им показваше футболна класа.Минаваше ги със свой финт,а после се усмихваше и им подаваше топката.
Потрябваше ли някому помощ за работата му, се обръщахме към него.А той ще се усмихне,ще те погледне с топлите си очи и ще помогне.С него беше особено приятно човек да седне на маса с чаша вино и добро мезе.Приказката му беше добра.Винаги човек ще се отпусне и почивката му ще е по-благодатна.
Такъв беше Димитър Минев – Митето. Вече не е между живите.Нека Бог да го прости. За него човек може книга да напише.Такова богатство имаше в душата му.Възрастните силистренци не бива да го забравят , а младите, особено спортистите, трябва да го имат за пример като спортист и човек – достоен гражданин на своя град Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com