Духът на Силистра: Легендарният и емблематичен часовник

Share This:


Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата от спомени и разкази за историята на града от Марин Минев-Джона за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“.

***

Духът на Силистра: Легендарният и емблематичен часовник

Марин МИНЕВ

Марин Минев
Марин Минев

Над 125-годишна е историята на градския часовник, разположен на най-високото място на един от архитектурните символи на Силистра – Художествената галерия. Часовникът е монтиран върху високия купол и е производство на чешката фирма „Хайнц„ -Прага. Той е с четири циферблата, всеки който е обърнат към една от посоките на света, с диаметър 1 метър. Историческите факти сочат, че той е завършен и заработил през 1886 година. За съжаление, летописците от онова време не са оставили за поколенията нито датата, нито часа кога за първи път е прозвучал мелодичния му звън.
Интересно, оригинално и сложно е устройството на тази уникална емблема за Силистра. Той е механичен и работи с верига и две противоположни тежести, всяка от която тежи 50 килограма, а височината на механизма от машината до циферблата е 12 метра. Едно навиване на механизма е достатъчно часовникът да работи три денонощия. Повече от столетие еднометровото махало прецизира времето с 10-килограмов диск. На всеки кръгъл час от този часовник силистренци разбират колко точно е часът, в зависимост от броя на ударите на специално монтираната камбана. Часовникът е издържал на земетресенията през 1977 и 1990 година, независимо, че сградата се е понапукала тук-там.


В докладна записка от 1957 година секретарят на Община Силистра Георги Кирилов моли за отпускане на финансови средства за поправка на часовника, който не работел от румънско време. Силистренският работник в местният околийски промкомбинат Иван Кръстев приспособил части и привел в изправност уникалната техника. Но след някоя друга година той отново спира.
По време на кмета Калин Георгиев /1966-1968/ е извикан майстор-часовникар от Пловдив, който ремонтира часовниковия механизъм и той отново заработва. След това той се поддържаше от местния часовникар Ховсеп Апрахамян – Хопчо.
Последният ремонт на легендарния и емблематичен за Силистра часовник е по времето на кмета Иво Андонов, когато бе повикан специалист от Варна. Тогава жителите на дунавския град отново се наслаждаваха на мелодичния му звън, след което стрелките спряха да се движат отново.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com