Духът на Силистра: За паметниците на Толстой, Ст. Караджа и крайдунавските хорове

Share This:


Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата от спомени и разкази от историята на града на Марин Минев-Джона за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, събития и др., останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“.

Духът на Силистра: За паметниците на Толстой, Ст. Караджа и крайдунавските хорове

***

Стефан Караджа
Паметникът на Стефан Караджа е открит на 1 октомври 1941 година в чест на първата годишнина от връщането на град Силистра и Южна Добруджа в пределите на майка България. На церемонията присъстват всички политици, първенци, общественици, духовници и много граждани на града ни. Пламенна реч произнася Драгомир Божинов – общински съветник / на снимката / .
Паметникът е дело на нашия съгражданин, скулптора Павел Метеоров / истинското му име е Павел Дочев Наков /. Той е роден през 1900 година в град Силистра. Завършва Кралската академия по изящни изкуства в Брюксел, Белгия. Почина през 1977 година в София.

***

Хоровата столица на България   

В началото на миналия век Силистра има вече стабилни музикални позиции. С подкрерата на цялото население и по инициатива на председателя на музикалното дружество “Седянка” Петър Бояджиев на 23 май 1910 година градът става домакин на Първия събор на хоровете от крайдунавските градове и това събитие по своето значение придобива национален характер.
В дунавската градина се явяват хорове от Силистра, Русе, Тутракан и Видин. Прозвучава мощно изпълнение на сборен хор от 400 души. В журито са Добри Христов, Николай Ив. Николаев, Н. Абаджиев, Павел Щорс. Първенството е присъдено на русенци. Вторият събор се провежда след 56 годишна пауза – 1966 година. Участват 22 състава с над 1400 участници от Силистра, Русе, Видин, Лом, Свищов, Никопол, Оряхово, Тутракан и Ново село, Видинско. В чест на пионерите на това дело от 1910 година на дунавския бряг се открива възпоменателен паметник – единственият паметник на песента у нас.
Само двама души от първите съборяни доживяват втория събор. Това са Ценка Арнаудова от Силистра и Димитър Сакакушев от Русе. Третият събор е през 1970 година с участието на 22 хорови състава и 1500 хористи. До края на века съборът на хоровете има девет издания, които са празници на хоровото изкуство в България. От 1984 година грандиозната певческа среща става международна. Тук участват хорови състави от Украйна, Румъния, Полша, Германия, Италия, Австрия и други.

***

Толстой

В края на май 1854 година в щаба на генерал – майор Сержпуховски , главнокомандващ руските войски при обсадата на Силистра, се получава светкавична заповед от Николай І-ви : „Обсадата на Силистра да бъде вдигната незабавно”. В щаба, като офицер за поръчки служи Лев Николаевич Толстой. Щабният офицер Толстой е прекарал много дни и нощи, на безсъние и тревога. Той ходел замислен и наскърбен край опънатите платнени шатри на войниците и дълго наблюдавал със зрителна тръба настръхналите боеве край Силистра.
Този забележителен детайл от историята, пребиваването на Толстой, макар и за кратко край Силистра, е почти неизвестен. Само паметникът му, издигнат в Дунавската градина, в близост до великата река Дунав, ни напомня , че преди 162 година, великият писател Лев Hиколаевич Толстой, е бил в града. Този паметник е единственият в България на великия руски писател.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com