Духът на Силистра. Жреци в бяло: Д-р Ангел Мижорков

Share This:


Уважаеми читатели,

Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, събития и др., останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“, която се поддържа от Марин Минев-Джона.
В няколко поредици ще ви припомним за именити лекари, останали завинаги в историята на града. Поредицита ще премине под общото мото “Жреци в бяло”.

***

Духът на Силистра: Жреци в бяло

Над люлката на живота

Д-р Ангел Мижорков

Д-р Ангел Мижорков
Д-р Ангел Мижорков

Кой е д-р Ангел Мижорков ? Едва ли има кореняк силистренец, стар гражданин , който да не знае за него. И все пак… Д-р Ангел Мижорков е първият акушер-гинеколог в Силистра и основател на Акушерно-гинекологичното отделение в силистренската болница. Открива и завежда кръвопреливния кабинет през 1955 година, по-късно прерастнал в Кръвопреливен център. Самият д-р Мижорков е направил първото кръвопреливане в Силистра. Той е и първият кръводарител в града ни. Не само, че лично е дал пример, но е набирал кръводарители сред приятели и колеги. Със своето дар слово ги е убеждавал, че с тяхната кръв ще бъде спасен човешки живот.
Д-р Жечева, работила дълги години с д-р Мижорков, си спомня за един случай на хеморагична треска / болест приченена от ухапването на кърлеж с кръвоизлив / : „ Болната беше на смъртта, но д-р Мижорков направи кръвопреливане като и даде от своята кръв и така спаси жената. Беше добър професионалист, етичен, колегиален. Добре свършената работа беше смисъл на живота му. „
За пръв път в България д-р Мижорков въвежда метода на раждане с вакуум-ексрактор. Този метод по-късно се въвежда в цялата страна, описан в учебниците и изучаван от студентите по медицина. Оперирал е през деня , а вечерта отива да види състоянието на родилката и бебето. За него най-важно е било да има много бебета в Силистренски окръг. Много деца в Силистра и по селата носят неговото име. Има нещо символично в името му Ангел. Като че ли в него е заложено началото и грижата за спасяването и опазването на човешкия живот. Добър помощник му е била първата акушерка Софка Ангелова. Пълен синхрон в работата е имало между тях.
Ето какво казва за него д-р Георги Митев – хематолог : „ Д-р Мижорков беше човек и лекар от висока класа. Носеше сърце изцяло отдадено на живота, който се ражда. В неговото отделение всеки ден, сутрин и след обяд имаше визитации. Той беше една свещ, която осветяваше другите, угасна в моите ръце. Беше непоправим оптимист. Човек със свежо чуство за хумор, духовит, интелигентен, наглед груб, но с нежно сърце, неуморим разказвач на вицове. „
Работил е над 35 години в полза на хората, в името на бъдещето. Започва като гинеколог през 1933 година в Силистренски окръг. Има две специалности – Хирургия и Гинекология.
Роден е на 7 август 1905 година в Силистра. Умира на 11 октомври 1979 година. Записва медицина в град Клуж – Румъния и завършва медицинското си образавание в Модена – Италия през 1933 година. Владее перфектно румънски, италиянски, френски и говоримо турски езици. Това е кратката хроника на живота му, зад която се крият безценни богатства на човека и специалиста.
Много награди е получавал, но особено е ценял тази, за оригинална маска „ Щъркел „ / саморъчно направена от пера и хартия / на маскен бал през Румънско. Въпреки напрегнатото ежедневие е намирал време за семейството и приятелите си. Според него най-голямото богатство на този свят е приятелството. В дома му е царял уют и спокойствие. През малкото си свободно време са пътешествали по света. Дъщеря му записва медицина в София и избира неговата специалност – акушерство и гинокология, а внукът е декоратор в Художествената академия. Обичал е музиката и театъра.
Преди 35 години се разделихме с д-р Ангел Мижорков, но никога не ще забравим неговото човеколюбие и безгранична самоотверженост в професията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com