Депутати готвят драстични глоби за превишена скорост

Share This:


Нови мерки срещу войната по пътищата са предложени в Транспортната комисия в парламента, а до месец трябва да се гласуват окончателно и от депутатите.
Сред най-важните от тях е и тази за глобите при превишена скорост – колкото по-бързо караме, толкова по-голяма глоба ще плащаме и то двойно по висока, информира Нова ТВ.
Сега например за до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лв. С промените тези глоби стават двойни. Така, при 120 км/ч в града, където максимално разрешената скорост е 50 км/ч, санкцията ще е 1000 лв.
С пъти скачат и глобите за каране без книжка. Всяка седмица катаджиите спират около 600 такива водачи. С промените глобите скачат многократно – до 1500 лв., ако те хванат без книжка за първи път, и до 5 хил. лв. – при повторно нарушение.
Глоба ще има и за собствениците, които дават ключовете на колата си на млади момичета и момчета без книжка. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат въпросните коли дори временно да бъдат конфискувани.
Въвежда се и категория „нов водач”. В нея ще влизат шофьори в първите две години зад волана. За тях ще има ограничения, както за мощността, така и за кубатурата на колите, които управляват.
А от 1 декември до 1 март всички шофьори трябва да карат с гуми с грайфер минимум 4 мм, а при сняг или лед с гуми, предназначени за зимни условия или летни гуми с вериги.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com