ДВОЕН СТАНДАРТ В ЕС: ВДИГНАХА С НАД 4% ЧЛЕНСКАТА НИ ВНОСКА В ЕС, А НА БОГАТИТЕ ЧЛЕНОВЕ – НЕ!

Share This:


Продължават парламентарните злоупотреби от депутатите на ГЕРБ. Мнозинството за пореден път постави обществото и останалите депутати пред свършен факт по казуса – българските вноски към Европейския съюз.

Оказа се, че в решение на Брюксел от 14 декември 2020 година – за увеличаване на финансовата мощ на Евросъюза – се вдига и вноската ни за членство в ЕС. Според управляващите: с малко – едва 4,17 %. Според БСП обаче управляващите налагат решения, без всякаква разяснителна кампания и дебати – защо е необходимо да плащаме повече, за членство богатия Евросъюз.
БСП отказа и днес да бъде “гумен печат” в Народното събрание за съмнителното законотворчество на ГЕРБ. Социалистите за пореден път поиска премиерът Борисов да дойде на отчет в парламента. Разприте стигнаха до внушителен скандал в пленарната зала.

През юли 2020 г. Европейският съвет прие решение да вдигне вноските за членство в евросъюза. Причината – покриване на разходите за главници и лихви на заемен капитал от 750 млрд. евро. Тези пари еврокомисията смята да вземе от капиталовите пазари за финансиране на новоприетия Инструмент за възстановяване “Следващо поколение ЕС”, т.е мерките срещу пандемията и възстановяването на европейската икономика.
По този инструмент членските вноски ще се увеличат, оказа се само за по-бедните държавите като България и в нашия случай с 4,17%. Драгомир Стойнев, който е член на комисията по европейски въпроси се възмути, че управляващите пак взимат национално значими решения без да включат парламента и българското общество в дебатите.
Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова от ГЕРБ яростно взе да брани решението, като подчерта, че срещу това минимално увеличение, България ще получи 3 пъти повече средства за следващия програмен период.
Срещу двойният стандарт в ЕС и слугинската роля на управляващите в този неприличен евротанц се опълчи зам.-председателят на правната комисия на НС, депутататът от БСП, Крум Зарков.

“Вие сте направили така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк, като държава, която просто смята с бакалски сметки колко дава, колко взима и просто седи и се моли. Всеки Божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят, обяснява какво сме взели от ЕС, все едно това е някаква крава, която трябва да доим.”

Менда Стоянова пак взе думата и обвини БСП, че застава на антиевропейски позиции. Тя дори стигна още по-далеч като се опита да внуши от трибуната, че – цитирам: ако не дай Боже БСП дойде на власт ще провежда антиевропейски политики, защото БСП искала германците да работят и плащат повече в бюджета на ЕС. Стоянова отправи намеци, че левицата се държи като активен борец срещу фашизма по отношение на ЕС, докато от по-високата трибуна председателката на парламента Цвета Караянчева избухна в циничен смях.

Разгневен от просташките и крайно несъстоятелни обвинения проф. Гечев опонира от трибуната, че Стоянова представя превратно позицията на БСП. Той напомни, че преговорите за членство на България в ЕС и самото членство стана по време на социалист премиер. А колкото до намеците, че левицата се държи по комунистически антиевропейски, проф. Гечев коментира така:

“До 90 година всички бяхте членове на БКП,…сега тръгнали внуците на активните борци да ни дават акъл?!!! Хайде, приятен ден!”

Дяволът е в детайлите, посочи още проф. Гечев и запозна с отрицателното становище по казуса, внесено от учени и икономисти от БАН, Съюзът на икономистите в България и Българската асоциация по международно право. Специалистите с тревога посочват основните капани в днешното решение на парламента.

Източник: bstv.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com