Гласуването на избори в България вече е задължително, решиха депутатите

Share This:


Въпреки възраженията на голяма част от опозицията със 109 гласа “за”, 74 “против” и 10 “въздържал се” народните представители въведоха задължителното гласуване за избирателите и санкцията, ако не отидем до урните, да бъдем автоматично заличавани от избирателните списъци, а за следващите избори да трябва да подаваме заявление.
Опозицията е категорична, че задължителното гласуване трябва да отпадне. Според тях последиците от въвеждане на такова задължение няма да са добри за развитието на демокрацията. Странен е и опитът да се превърне едно право в задължение, това каза депутатът от БСП Янаки Стоилов: “За първи път след приемането и влизането в сила на Конституцията на Република България се променя принципът, че изборът на гражданите е тяхно право, в превръщането му в задължение. Народното събрание да се поставя над българските граждани е недопустимо”, коментира той.
От БСП критикуваха и въвеждането на томболите като стимул за избирателна активност и въвеждането на изборен район “Чужбина”. Посочено бе, че изборното право е еднакво за всеки български гражданин, независимо къде се намира той – във или извън пределите на страната, затова не може тези, които се намират в чужбина, да са по-равни от тези граждани, които са в пределите на страната.
Велизар Енчев заяви, че ще се потъпче Конституцията и ще се образуват нови касички за попълване на партийния бюджет: “Партиите, които не са в парламента, да получат над един процент, ще се превърнат в партийни банки, в спестовни касички. Това ли искате вие?”, попита Енчев.
Петър Славов от РБ призова да се спре с популизма. По думите му, важно е да няма санкции за негласувалите, а да се търси възможност да се поощрят активните граждани: “Тези хора, които са ангажирани, които работят, които си отглеждат семействата, и които въпреки това намират време в натовареното си ежедневие, защото те, повечето в частния сектор, и събота, и неделя работят. Въпреки това отиват и гласуват. Така че нека наистина за тези хора да мислим за стимули, и то за сериозни стимули, за да бъдат те мотивирани наистина те да определят бъдещето на страната ни, а не да бъдат изключвани от политическия процес и едва ли не маргинални групи с контролиран вот да определят кой влиза в този парламент и кой влиза в общинските съвети и как се управлява държавата”, обясни Петър Славов.
Опонира му Радан Кънев: “Занимаваме се с това, по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между нас и тях, която сами сме изкопали. Пропаст, която е наш грях, да бъде запълнена чрез вменяване на задължения другиму да се яви до изборните урни и да гласува за някой от нас. Не мога да приема да се държим като стара мома, която си търси млади избиратели с пари и по насилствен път”.
Реформаторът Гроздан Караджов бе най-критичен в изказването си: “Карате човека да отиде задължително до урните, въпреки че не може да ви гледа, и мен в това число. След което му казвате: “Може пък да се изхитриш и да ни покажеш, че не искаш да гласуваш за нас и затова ние пък ще те надхитрим, че не само да ти зачетем гласа, ами да го зачетем и за тези най-първите, най-абонираните.” Тези опити за служебни победи – те не са от вчера”.
От ДПС също категорично са против въвеждането на задължителното гласуване. Въвеждането му се прави само и единствено с цел минимизиране на влиянието на ДПС в политическия живот, бе категоричен Тунджер Кърджалиев.
АБВ разкритикува промените в Изборния кодекс, въпреки че даде подкрепа за въвеждане на задължителното гласуване. Лидерът на партията Георги Първанов коментира: “Не можем да приемем по никакъв начин предложението за намаляването на изборната кампания на 21 ден. За това време като човек, който е правил такива кампании, не можеш да кажеш “добър ден” на избирателя. Аз даже бих предложил по тази логика кампанията да бъде от три дни: откриване на кампанията, ден за размисъл и закриване на кампанията. По този начин ГЕРБ ще могат да си назначат президент, който искат. Директно се атакуват малките формации. Целта е в бъдещия парламент да имаме три формации: две основни и един балансьор”. От партията възразиха срещу предложението за изличаване на негласувалите от избирателните списъци, както и срещу отпадането на местните коалиции.
Прието бе да не се допуска произвеждането на избори и национален референдум в един и същи ден. Предложението за поправка в Изборния кодекс бе на БСП. Залата прие и друг текст, на левицата, и сходния с него на ДПС, да няма избирателен район “Извън страната”.
Реформаторският блок обмисля да сезира Конституционния съд за въвеждането на задължително гласуване.Това обяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски. Според него с приетите днес текстове, с които се реши референдумите да не се провеждат заедно с други избори и срещу избирателен район “Чужбина”, е нарушена Програмната декларация между РБ, ГЕРБ, ПФ и АБВ.
От думите на Цветан Цветанов стана ясно, че ГЕРБ са готови на редица отстъпки, включително и по отношение на оставането на 4 процентовия праг и заличаването на регистрация при негласуване.  /Източник – БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com