Германия, Франция, Италия и Испания също спират временно ваксинирането с AstraZeneca

Share This:


Германия, Франция, Италия и Испания съобщиха в понеделник, че и те спират временно употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Тава са поредните европейски държави, които предприемат подобна стъпка заради притеснения от сериозни странични ефекти. 

Досега подобна мярка е взета още в Нидерландия, Ирландия, Дания, Исландия и Норвегия.

Министерството на здравеопазването на Германия информира, че Европейската агенция по лекарствата ще има последната дума дали да бъде одобрена по-нататъшната употреба на ваксината. Миналата седмица Лотар Вилер, шефът на Института “Роберт Кох”, каза, че няма данни, че е по-вероятно пациенти, на които е бил инжектиран препаратът, да развият заболявания на кръвта.

По-късно през деня френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция спира ваксинирането с този препарат, докато не стане ясно окончателното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Междувременно от фармацевтичната компания съобщиха, че няма доказателства ваксината да увеличава риска от кръвни съсиреци. Към 8 март в ЕС и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред хора, получили ваксината.

“Това са относително по-малко събития от тези, които биха възникнали с неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу CОVID-19”, се казва в съобщениe на АstraZeneca.

Европейската агенция по лекарствата ще проведе специална среща на 18 март, четвъртък, за да реши какви следващи стъпки да предприеме. В съобщение от понеделник вечер Агенцията казва, че все още ползите от употребата на ваксината са повече от рисковете.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com