В сряда решават дали ще има Великденски добавки за пенсионерите

Share This:


Правителството ще разгледа предложение за отпускане на великденски добавки на най-бедните пенсионери на заседанието следващата сряда, съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от Дарик. Той не уточни какъв ще бъде размерът на добавките и колко души ще ги получат, тъй като вносител на предложението ще бъде финансовият министър Владислав Горанов.
От своя страна Горанов обяви, че все още не е сигурно дали ще има великденски добавки, тъй като ще се търси вариант това да стане в рамките на бюджета, а непрекъснато се поемат нови ангажименти и изникват допълнителни разходи. По думите му решението относно добавките е въпрос на дни.
Миналата година и за Великден, и за Коледа, пенсионерите с доход до линията на бедност получиха добавка в размер на 40 лева. И въпреки че не е ясно какво ще съдържа предложението на финансовото министерство за предстоящия празник, социалният министър Бисер Петков посочи, че ще настоява за запазване на досегашния обхват на това подпомагане.
“Все още не мога да кажа какви са параметрите, защото не съм вносител на това предложение. Това е плащане, което не е планирано в бюджета на държавното обществено осигуряване, така че трябва да бъде осигурен съответния ресурс, за да могат да бъдат платени великденските добавки. Позицията на министерството е, че следва да се запази обхватът и размерът, който се утвърди в последните плащания на тези еднократни допълнителни пари”, обяви социалният министър.
Владислав Горанов обаче постави на кантар възможността за отпускане на великденски добавки. Неговото обяснение е, че постоянно изникват нови разходи, свързани с поемането на ангажименти към различни сектори, като полицията, а отпреди няколко дни е и ангажиментът за увеличаване на заплатите на служителите в затворите.
По думите на Горанов ще е нужно още малко време, за да се прецени, дали е възможно в рамките на гласувания закон за бюджета да се отпуснат тези добавки, но до няколко дни ще стане ясно. За тази година линията на бедност у нас е 321 лева или със 7 лева повече спрямо миналата година. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com