В Силистренско забраняват пазари и изложби на птици заради птичия грип

Share This:


Областният управител на Силистра Ивелин Статев да издаде заповед за забрана за провеждане на пазари и изложби на птици на територията на областта, както и за незабавно свикване на общинските епизоотични комисии. Това са част от приетите решения по време на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра във връзка с установените огнища на птичи грип в областите Добрич и Хасково.
Сред мерките, наложени със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Себахтин Халид, са организирането на съвместни проверки с представители на Орнитоложките дружества, Ловно-рибарските дружества и Държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи и синантропни птици; извършване на проверки на действащите птицевъдни обекти и люпилни, както и недопускане на излизането на птиците извън помещенията на отглеждане.
Целта е ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците“ на територията на област Силистра. Кметовете на населените места, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветеринарни лекари трябва да разпоредят на собствениците на птицевъдните обекти и на собствениците на лични стопанства да не допускат излизането на птиците извън помещенията на отглеждане, както и да осигурят оптимални условия за предотвратяване на контакти между птици, живеещи в дивата природа и домашните птици и други.
Засега в Силистренска област няма регистрирани случаи на птичи грип, съобщи по време на заседанието, д-р Валентив Милчев, началник на отдел “Здравеопазване на животните” в ОДБХ-Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com