В силистренското село Калипетрово откриха и осветиха паметник на Света Димитра Киевска-Доростолска

Share This:


В навечерието на храмовия празник на църквата “Свети великомъченик Димитрий Солунски“ в силистренското село Калипетрово бе осветен бюст-паметник на Света Димитра Киевска-Доростолска. Паметникът е дар от Свято Веденския манастир в Киев, основан от света Димитра.
Той бе осветен от игумена на манастира – Макаровски епископ Дамян, в присъствието на духовници от Гърция, Русия, Украйна и Румъния.
Димитра Киевска-Доростолска е родена в Силистра през 1810 година със светското име Матрона Александровна Егорова. Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, загинал в Кримската война (1853-1856). Тогава станала монахиня. Помагала е на ранените при отбраната на Севастопол през 1855-1856 година, а през Руско-турската война от 1877-1878 година организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници.
През 1878 г. Димитра основала в Киев Веденската женска религиозна община “Въведение Богородично” с благословията на Киевския митрополит и с указ на император Александър II. В нея били приютени 33 вдовици и сирачета, които желаели да посветят живота си на Бога и Църквата. Броени дни след това тя починала на 9 март 1878 година в Санкт Петербург.
Мощите на матушка Димитра били пренасяни няколко пъти, но през 1996 година са били върнати в Свято-Веденския манастир.
През 2008 г. Украинската православна църква (Московска патриаршия) причислява Матрона Александровна към лика на поместно почитаните светии. Година по-късно силистренци имаха възможността да се поклонят на мощите на преподобна Димитра в родния й град.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com