В Окорш провеждат Първи фестивал на народните занаяти

Share This:


В Окорш възраждат народните занаяти с празник, наречен Първия по рода си фестивал на народните занаяти, насрочен за 4 май от 10 ч. в СУ „Й. Йовков”. По предварителна подготовка и нагласа предстои уникална за нашия край проява, с надеждата, че всички обещали да участват в нея –  ще се появят в цялата си непреходна прелест.
 
Включително от Архитектурно-етнографския музей „Старият Добрич”, който е и с музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. Намира се в центъра на съвременния град Добрич, на мястото на някогашната Одун чаршия.
 
„От следващата учебна година откриваме паралелка със специалност „Селски туризъм”, имаме музей с елементи от бита на българския и на турския етноси, а по програмата „Твоят час” сме организирали групи за декориране по системата „декупаж” – така на практика разполагаме с предпоставки за фестивала”, заяви за медиите Веселка Василева – директор на училището. 
 
За участие в своебразния празник на стари умения, съхранени във времето, са поканени ковач, бъчвар, тъкачи, предачи, плетачи, даракчии, както още майстори на гюзлеми, баклави и баници, за да бъде по-пълна представата за занаятчийството по добруджанските земи.
Музеят на родния край в село Окорш е открит през 2001 година, като той включва архиологически и етнографски сбирки, проследвящи историята на местното население, за което свидителства и излязлата наскоро книга на окоршлията Атанас Сивков, о.з от Варна. Музеят се намира в сградата на старото училище. В специална работилница за производство на текстил гостите на музея могат да участват в дейностите по подготовката и тъкачество на текстилни изделия.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com