В Испания откриха останки на динозавър с “платно” на гърба

Share This:


Палеонтолози откриха в Испания останки от нов, непознат досега вид динозавър, който има на гърба си нещо подобно на платно.

Новият динозавър е наречен Morelladon beltrani и е живял на Иберийския полуостров преди 125 млн. години, сочи изследването, публикувано в научното списание PLOS ONE. Той е бил висок около 2.5 метра и дълъг около 6 метра. С тази си размери динозавърът е бил среден на ръст спрямо останалите динозаври по негово време.

Това, което е много характерно за Morelladon beltrani, са изпъкналите прешлени на гръбначния стълб, покрити с кожа, поради което динозавърът изглеждал сякаш има платно на гърба си. Възможно е този израстък да е служел за регулиране на телесната температура или за натрупване и съхранение на мазнини, подобно на гърбиците на съвременните камили.

Останките са открити в източната част на Испания, недалеч от Барселона, където има множество кариери, от които се добива материал за прочутите испански керамични облицовъчни плочки azulejos. Откритието показва съществуването на особено видово разнообразие при средните и големи динозаври, живели на Иберийския полуостров. /АФП


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com