Вяра Емилова, БСП: Държавата е проядена от корупция, хората не чувстват защита

Share This:


“ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти се обединиха на заседанието на КСНС при президента, с една едиснтвена цел – да запазят статуквото и да се противопоставят на борбата с корупцията. Запазването на институциите и закона в този формат ще им даде свобода да действат по същия начин и да не бъдат наказвани за своите действия“. Това заяви Вяра Емилова, секретар на ИБ на БСП, в студиото на БСТВ.

Според нея направените предложения от Корнелия  Нинова по време на КСНС ще бъдат подкрепени от много хора в държавата, защото това е единственият начин за борба с корупцията. „Има много проблеми по места – текат дела, но няма решения.

Пример е Силистра, която е областта с най-много фалшиви ТЕЛК решения. Също в Силистра шефът на горското стопанство е хванат с подкуп за такса „Спокойствие“, коментира тя. Според нея хората не чувстват защита, защото цялата държава е проядена от корупция. „Необходимо е приемането на нов антикорупционен закон“, категорична е Емилова. Тя подчерта, че хората, които разследват случаите на корупция, трябва да бъдат професионалисти, които не са обвързани с политически партии. „Изключително важно е да бъдат избрани европейски прокурори, защото в момента прокуратурата не може да се справи. На нас ни трябва поглед отвън, за да види ситуацията в страната и да наложи съответните мерки към злоупотребите на всяко ниво“, допълни тя.

„БСП беше първата партия, която представи „Визия за България“ и „Визия за Европа“. Ние дадохме ясна заявка, че с капацитета и ресурсите, които имаме, можем да предложим бъдеще за България“, каза още секретарят на ИБ на БСП. Тя подчерта, че водещият критерии за избор на кандидати за евродепутати на БСП е моралът. „Те трябва да са подготвени, високо образовани хора, които да знаят езици и да са запознати с работата на европейските институции“, подчерта тя.

По повод спора за името „Коалиция за България“, Емилова обясни, че в последните 20 години българското общество свързва тази марка с БСП. „Внесохме в ЦИК нашия патент за търговската марка „Коалиция за България“ и редица становища и аргументи, с които, ако ЦИК регистрира „Коалиция за България“ в този вариант, би изпаднал в една много тежка ситуация. Самата коалиция няма да има право да упражнява политическа дейност. Патентът, който притежават в момента АБВ, е изцяло за търговска дейност. Ние имаме патента, който ни позволява работа в различни политически насоки. Според нас целта им е абсолютно комерсиална – използват политиката за търговия“, обясни Вяра Емилова. Според нея целта на АБВ е да откъснат гласове от БСП и вероятно имат договорка с друга политическа сила. „Тя е имитираща коалиция и подвежда българския избирател. Надяваме се ЦИК да вземе правилно решение и да не ги регистрира“, коментира тя. По нейните думи, ако ЦИК регистрира „Коалиция за България“, в момента ще има две действащи такива коалиции. „Едната в ЕП, където нашите евродепутати са регистрирани с „Коалиция за България“ в различен формат и ще има нова такава коалиция в абсолютно различен формат. Такъв казус до момента не е имало. Самата регистрация би нарушила над 7 закона от българското законодателство“, каза още Вяра Емилова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com