Вяра Емилова, БСП: Необходим е цялостен преглед на учебното съдържание

Share This:


Вяра Емилова, водач на червената листа в Силистра коментира състоянието, в което се намира образованието в България. Ето какво написа красивата силистренка в социалната мрежа Facebook:

“Предизвика ме коментара на Violeta Ilieva/Виолета Илиева, която споделя на страницата ми, че е добре да се преразгледa съдържанието на българските учебници.

Мисля,че учебниците се превърнаха в печелбарски бизнес. Съществуват множество учебници, в които с историята и литературата ни се вършат престъпни злоупотреби, но Министерството на образованието изобщо не ги забелязва. От учебниците по литература отпаднаха знакови имена и произведения от българската литература и поезия, като „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна” и „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”, за да освободят място за съвременни чужди произведения със съмнителна литературна стойност.

В учебниците по история започна да се отрича турското робство, да се спестява истината за пролятата кръв на милиони българи, за турските издевателства върху българския род, за затриването на цели градове и села, като кървавата баня в Батак, изтребила почти до крак проспериращото градче.

Вместо да запознават децата с историческите факти и да се формира отношение към историята на българската нация и държава, в училище започнаха да преподават, че вместо турско робство, е имало османско присъствие, а хайдутите са някаква далечна сянка на обичайното разбойничество сред българите.

Нищо не се споменава за тяхната роля в освободителната борба на българите. Казват на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия. След като така е представен Ботев – нищо не пречи в историята за 7 клас да има само едно изречение за кланетата в Батак и Перущица. Повече има написано за Александър Цанков. Явно той трябва да остане в съзнанието им, а не мъченическата смърт на невинни българи. В 10 клас Руско-турската война от 1877-1878 г. вече не е освободителна, а е просто война. Няма и дума за геноцида над българите в Одринска Тракия през Балканската война 1913 г., когато османската армия избива и прогонва българите от тази богата земя и Одринско се обезбългарява. За безсмъртното революционно дело на Васил Левски има цифром и словом 8 реда в учебника.

Според мен, изход има – това е пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, нови учебници с език, разбираем и достъпен за децата, и един учебник по предмет за клас. Това са предложенията на #БСП. Какво е вашето мнение?”


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com