Възможностите за индустрия в регионите на Силистра и Бургас на българо-турски бизнес форум

Share This:


Наскоро 200 компании от България и Турция взеха участие в поредния голям бизнес форум, организиран от Българско-турската търговско-индустриална камара, създадена преди 5 години. Той бе проведен в столицата на България със съдействието на търговската канцелария при посолството на Република Турция в София, научаваме от публикация в сайта на БТТИК www.bgtrchamber.com. Делегации на търговско-промишлените палати от Бурса, Одрин, Чорлу, Узункьопрю, Къркларели и Кешан се включиха в събитието.

Форумът беше открит и ръководен от изпълнителния директор на Камарата Венцислав Венков. Председателят на УС на Камарата Едис Емре се спря на възможностите и приноса, които тя дава в този процес, и наблегна, че стремежът й е да помага на фирмите, работещи в България, както и да привлича нови инвеститори от Република Турция: „Ние споделяме виждането, че по-добър бизнес означава по-добър живот и ще правим всичко възможно да го постигаме”.

Тази есен е предвиден още един българо-турски бизнес семинар по идея на БТТИК и ТИК Чорлу (т.г. навърши 60 години), на който ще бъдат представени възможностите за бизнес в два български региона – Силистра и Бургас, вкл. и на територията на съответните индустриални зони. Подобен е имало в Чорлу през м. февруари т.г. с главна тема: „Как се прави бизнес в България?”, за да бъдат намирани лесно кратките и полезни пътища за решаване на организационни и бизнес въпроси, за намиране на партньорства и за осъществяване на общи икономически проекти (търговия, производство).

Посещение на български журналисти от София, Шумен, Пловдив, Бургас, Силистра и др. градове бе проведено на 19-20 юли т.г. в град Чорлу с организацията на Българско-турска търговско-индустриална камара със седалище град Шумен по покана на колегите им от Търговско-индустриална камара в град Чорлу, област Текирдаг (председател Изет Волкан).

Поводът бе свързан с отношенията между двете организации, както и предстоящият от 30 юли до 5 август т.г. Търговски панаир в един от най-развиващите се градове в турска Тракия. В него ще се включат 200 търговски представители и се очаква проявата да бъде посетена от над 100 000 души, вкл.  и от България, откъдето са планирани гости с над 300 автобуса от различни краища на страната. Ще има много щандове с различни стоки: от детски играчки до текстил, както още продукти от селското стопанство, химията, но и автомобилостроенето”.

Това стана ясно на специална пресконференция, дадена от за българските журналисти, както и да техните колеги от южната ни съседка. Публикация в www.milliyet.com.tr потвърждава, че според председателя на Камарата г-н Волкан, който е наследник на изселници от България (Добрич) и е възпитаник на учебни заведения във Великобритания и САЩ: „Ние сме над средното ниво на Турция като търговска индустрия в нашия регион и предлагаме много възможности за хората. Нашата цел е да им предложим да прекарат приятно времето си, но и да имат достъп до стоки на достъпна цена, отворени сме към останалата част на Турция и към нашите съседи, вкл. от България”. 

За привличане на българи в магазинните мрежи в нашата страна са разпространени рекламни материали. Идеята на организаторите на панаира е да надминат Одрин по брой посетители с търговска цел, разчитайки на благоприятна за клиентите икономическа обстановка – евтини, но качествени продукти. Според статистиката, 500 хил. души посещават Одрин, като голяма част от тях са българи, съчетаващи пазаруване с културен туризъм – в този известен град, който е част от нашата история в миналото, има българска църква и известна джамия.

От направената презентация стана ясно, че със своите многобройни фабрики (от тях за текстил – над 700, близо 100 са в кожената индустрия, около 20 произвеждат брашно, 10 – оли, около 40 – хартия). Чорлу е на четвърто място в страната по този показател и №1 по ръст на икономическо развитие. Градът е на 28-о място по размер на направените инвестиции и на 29-о м. – по износ. Производители от Чорлу, вкл. на селскостопанска техника, участват и на Международния панаир в Пловдив.

По официални данни в града живеят 235 хил. души, но се твърди, че в действителност са много-много повече, вкл. и голям брой български изселници, голяма част от които работят в производството и в сферата на услугите. Планира се през 2025 г. тук, където се „срещат” 3 морета – Егейско, Мраморно и Черно,  да живеят 600 хил. души, като голяма част от тях са и ще бъдат повече от източните части на страната. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com