Всяка четвърта бюлетина за вота пусната с машина

Share This:


Всяка четвърта бюлетина на парламентарните избори в неделя е пусната с машина. Това показват сметките според предварителните сумарни данни за гласуването в 31-те избирателни района, които са качени на сайта на ЦИК.

Над 3,2 млн. са общият брой действителни гласове, подадени за участващите на изборите 30 партии и коалиции, двама независими кандидати и опцията “Не подкрепям никого”.

В неделя за първи път в България на парламентарни избори бе въведено масово машинно гласуване. Устройства имаше в 9398 секции с над 299 избиратели.

787 122 са подадените действителни гласове с машини

От избирателите, пуснали електронна бюлетина, за партии и коалиции са гласували 773 147. А опцията “Не подкрепям никого” в електронната бюлетина са ползвали 14 033 избиратели.

Според данните от машинното гласуване за всички 31 избирателни района най-малко машинно гласуване са ползвали избирателите на ДПС – около 22 000 души от общо над 320 000 гласа за партията.

След тях се подреждат избирателите на коалицията “Изправи се! Мутри вън!”. При тях машините са ползвали над 51 хиляди души. Въпреки че като брой са малко, трябва да се отбележи, че според междинните данни всяка трета бюлетина за коалицията е пусната чрез машина за гласуване.Разписките от машинното гласуване се пускат в непрозрачна кутия, която е различна от урната за хартиените бюлетини.Разписките от машинното гласуване се пускат в непрозрачна кутия, която е различна от урната за хартиените бюлетини.

От избирателите на БСП с машина са пуснати около 122 000 гласа, като общият брой на действителните гласове за нея са над 476 000. Най-висок брой машинни гласове БСП е получила в 23-и МИР в София – над 12 600.

При избирателите на ГЕРБ пък електронно са гласували над 123 000 души. Това според междинните данни значи, че едва всеки шести действителен глас за управляващите е подаден с машина. При гласовете за “Демократична България” избирателите, предпочели електронното гласуване, са над 128 000. Това означава, че грубо всяка втора бюлетина за коалицията е пусната машинно. Което показва, че машините са най-популярни именно сред последователите на коалицията на Христо Иванов и ДСБ.

Като абсолютен брой обаче шампиони в машинното гласуване са избирателите на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Пуснатите с машина гласове за новия политически субект са около 187 000. Това обаче означава, че всеки трети глас, подаден за партията, е електронен.

Иначе най-много избиратели, решили да подадат своя глас чрез машина, са в трите софийски избирателни района, във Варна – около 54 000 души, в Бургас – всеки трети, и Пловдив – също всеки трети.

Най-скромен интерес към машинното гласуване са проявили в Кърджали – около 5500 души,

Търговище – около 6600 души, и в Силистра, Видин и Разград – по над 8000 души.

Гласовете, подадени с машина, във Велико Търново са малко над 4000. Там обаче устройствата бяха спрени няколко часа след началото на изборния ден от ЦИК. Причината бе грешка в електронната кандидатска листа на “Демократична България”. След старта на гласуването се оказа, че има разместване на подредбата на кандидатите на коалицията. Там първите трима в листата се оказаха последни в машинната бюлетина, а четвъртият – първи.

Все още не е ясно кой е виновен за грешката

– дали РИК във Велико Търново, или доставчикът на устройствата “Сиела Норма”, който отговаря и за интерфейса. Така обаче 311 машини в Търново бяха спрени и гласуването там остана само с традиционните хартиени бюлетини.

Иначе по груби данни от 9398 машини по някаква причина от строя са излезли около 400, като най-голямата бройка е на спрените устройства във Велико Търново.

Проверка в предварителните данни за гласуването в седемте секции в най-голямото село в България – софийското Лозен, сочи, че от над 2500 гласували повече от 1100 души са използвали машина.

Не такъв обаче е интересът към машините в друго голямо село у нас – варненското Тополи. В четирите секции там едва всеки пети глас е подаден с машина.

В черноморското село Лозенец, което през лятото е сред най-посещаваните места у нас, пък от над 260 гласували всяка четвърта бюлетина е пусната с машина. А в ботевградското село Врачеш над 370 души са използвали машините за гласуване в четирите секции там.

Иначе сред предимствата на машинния вот е, че с него

няма как гласът да бъде отчетен за недействителен

Причината е, че устройството не позволява зачертаване, задраскване на две партии или отбелязване на две преференции, излизане от кръгчето или квадратчето.

Освен това при избор на преференция за разлика от хартиената бюлетина на електронната се изписва и името на кандидата, а не само номерът му в листата. Така няма как избирателите да отбележат предпочитание за някого, за когото не желаят.

Че няма как глас, подаден с машина, да бъде загубен, дори и по някаква причина устройството да е спряло да работи, увери в изборния ден говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Предстои ЦИК да обяви окончателените данни за вота, част от които са и тези за машинното гласуване. След това комисията ще направи и

анализ на данните от машинния вот,

а избирателите трябва да знаят, че тези над 9400 устройства ще се ползват и на следващи избори.

Източник: 24 часа


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com