Водачът на листата на “БСП за България” в Силистра Стоян Мирчев: В началото на мандата ни ще увеличим заплатите на учителите с 15%, а до неговия край – с 40%

Share This:


“Едно от първите неща, които ще бъдат направени и които са залегнали в програмата ни за управление, е увеличение на учителските заплати с 15% още в самото начало на нашия мандат, а до неговия край – увеличение с 40%. Може да се случи, не е достатъчно, но ще стане”. Това гарантира на среща с представители от сферата на образованието и културата от област Силистра водачът на листата на Коалиция “БСП за България” в 20-ти Многомандатен избирателен район /МИР/-Силистра Стоян Мирчев. Заедно с него на срещата в емблематичната за дунавския град Художествена галерия бяха и номинираните за народни представители Вяра Емилова, Стилиян Стойчев и Станислав Стойков.
“Заставам пред вас – учители и хора на изкуството, с преклонение, защото вие сте пазителите на българския дух, култура и образование. Време е да спрем разрухата в образователната система”, заяви в началото Стоян Мирчев. Той припомни, че в приетия от ГЕРБ образователен закон са заложени мини, които вече се взривяват. “Основният път, по който можем да тръгнем, за да разрешим проблемите, е увеличение на процента за образование и култура спрямо брутния вътрешен продукт /БВП/, като нашето предложение е той да достигне до 6%. Това е средният за Европа процент”, обясни Стоян Мирчев, подчертавайки, че от тези 6% един процент е предвиден за наука и пет – за образование. По думите му, БСП предвижда и създаването на национална карта, която трябва да посочи необходимостта от кадри по съответните региони, а това ще доведе до съживяване на икономиката чрез образованието. “Необходим е нов закон за образованието, който сме предвидили в програмата ни, както и закон за академичния състав, тъй като ниското заплащане на учените, особено на тези в БАН, е обида за тяхната чест и достойнство”, каза още Стоян Мирчев. Той обясни също така, че са посочени и трайни мерки за възстановяването на патриочния елемент в образователната система в училищата и изрази недоволство от премахването от учебниците на велики български автори.
Вяра Емилова обяви, че в управленската програма на БСП в частта за култура е заложена държавна подкрепа за млади таланти, развитие и поддържане на материалната база. “Предвиждаме по линия на фонд “Красива България” да бъде увеличен процентът за финансиране от страна на общините, тъй като по този начин ще могат да се ремонтират и възстановят много повече сгради, а така също е залегнало и увеличение на заплатите, което също е много важно”, подчерта тя. Вяра Емилова припомни, че трите стълба в управленската програма на БСП, са икономика, образование и сигурност.
В края на срещата от Коалиция “БСП за България”- Силистра направиха приятна изненада на членовете на Литературното сдружение “Реката и приятели”. Преди това председателят на сдружението Марияна Стоянова разкри, че в момента крайдунавската група на поетите и писатели е принудена да се събира в гараж без вода и елементарни условия, заради неадекватното отношение към тях от местната община. “Искам да ви съобщя, след кратка консултация с моите колеги, че ви предлагаме помещение от сградата на БСП в Силистра за вашите творчески срещи”, обяви Вяра Емилова, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com