Влагата и ранното проникване на британския вариант направиха Силистра и Бургас COVID шампиони

Share This:


Бургас и Силистра са на първите места по заболеваемост от COVID-19 заради климатични особености и ранното навлизане на британския щам. И в двете области заразените са вече около 900 на 100 хил. население.

И в двата града се задържа влажен въздух и се образуват дълготрайни мъгли, които са благоприятни за белодробните болести. Основната причина обаче е ранното проникване на британския вариант, който е десетократно по-заразен, казват лекарите.

Първите доказани проби на този вариант у нас са от декември в Кюстендил. В Бургас такива има отпреди месец, коментира епидемиологът д-р Величка Григорова от РЗИ. Няколко седмици по-късно на града се наложи да въведе вечерен час до 20 ч за непълнолетните и да направи носенето на маски задължително и на открито.

Реклама

За пламването на заразата допринася и нагласата

болни да крият състоянието си от страх

за работата и социалния си живот.

“Има хора, които въобще не стигат до лекар, други стигат, но крият инфекцията. Трети се самолекуват и търсят лекар, когато се влошат”, каза шефът на болницата в Силистра д-р Васил Славов.

Обстановката в момента е очаквана и няма как да се промени в разгара на третата вълна. Напротив, може да става все по-тежка. Лекарят каза, че на ден се освобождават 10 легла, а се диагностицират около 50 пациента. В болницата вече се монтират модулни инсталации, които да служат за нови отделения.

“Заболяемостта от COVID-19 в периода 10- 11 седмица в Силистренска област е 880 на 100  000 души. Обхванати са почти всички възрастови групи”, обобщи шефката на РЗИ д-р Теодора Начева. По брой заразени областта е на второ място след София за последното денонощие.

Засилени проверки за спазване на мерките в хранителните вериги, търговски обекти, пазари на открито и градския транспорт разпоредипък софийският оперативен щаб. Увеличават се екипите, които ще следят за носене на маски в транспорта.

400-450 пациенти на ден преминават през 9-те столични поликлиники с COVID кабинети. Увеличени са леглата в петте общински болници.

Критична продължава да е ситуацията и в цялата страна. Хората с COVID в болница вече минаха 9000, като 743 от тях са в тежко състояние. 70% от интензивните легла са заети. Заболеваемостта за цялата страна на 23 март е била 679 при 667 на 100 000 население на 23 ноември, когато беше ноемврийският рекорд, отчете шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. На двуседмична база болните били 661 на 100 000 души.

За последната седмица заболелите са скочили с 23%, а за 14 дни – със 73%, каза още Мутафчийски. За сравнение, миналата седмица цифрите бяха съответно 40 и 94 на сто. Висок остава ръстът и при хоспитализираните, като приетите в болница от миналия четвъртък до вчера са се увеличили със 17%, а на тези в интензивните отделения – с 22 на сто.

Смъртността стигна 20 на 100 000

и България е в челните места в света. Причината за това обаче била в скритата заболеваемост, обясни ген. Мутафчийски.

“Сега боледуват цели семейства, а на тест отива само този, който е най-зле. Капацитетът на РЗИ пък от лятото насам не позволява да се следят контактните на болните. Ако всичко това бъде съобразено и приравнено, то смъртността в България няма да бъде толкова висока”, разясни шефът на щаба.

Въпреки затруднената обстановка първи признаци на задържане на вълната отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. След резкия скок до близо 5000 нови болни за ден, няколко дни поред бройките се задържат високи, но варират между 4300 и 4500.

“Няма го рязкото покачване от последните дни. Но ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим заболяемостта и ситуацията да стане критична”, предупреди той.

Източник: 24 часа


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com