Вековният силистренски дъб ще участва в конкурса “Европейско дърво на годината, 2016”

Share This:


Кампания за участие на 106-годишния дъб в конкурса “Европейско дърво на годината 2016” започва в Силистра под егидата на Общинския съвет, който ще осигури средства за кампанията, решиха днес общинските съветници.
Дъбът е победител в националния конкурс “Дърво с корени, 2015”, организиран от фондация “ЕкоОбщност” и заради това ще бъде представен и на международния конкурс. Неправителствени организации и граждани са създали за кампанията инициативен комитет, подкрепен от образователни и културни институции.
Дъбът е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. Грижата за опазването му е на община Силистра.
Според археолозите в корените на дървото лежат останки на дворец на хан Омуртаг. За двореца историците знаят от известния Омуртагов надпис върху колона в църквата “Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Местонахождението на двореца е проучвано още през 1972 година, но по различни причини проучването не е довършено. Преди повече от десетилетие в Силистра е била открита строителна колона с надпис на хан Омуртаг.
Дъбът расте в крайбрежната част на сто четирийсет и шест годишния дунавски парк на Силистра, смятан за най-стария градски парк в страната. Недалеч е паметникът на Лев Толстой, в годината на чиято кончина е било засадено дървото./БТА/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com