България се сети да защитава киселото мляко и сиренето

Share This:


Досега гърците изкупуваха българска продукция, преопаковаха я и я продаваха в ЕС

След 14 години членство в Евросъюза Бългрия се сети да защитава родното кисело мляко и бяло саламурено сирене. Министерство на земеделието съобщи, че най-сетне е изпратило Брюксел  заявления за вписване на “Българско кисело мляко” и “Българско бяло саламурено сирене” като защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Инициатор на защитата е сдружение “Български традиционни млечни продукти”. Голямото закъснение идва след  нехайство на българските чиновници и заблудата на млекопреработвателния бранш, че имат защита от българското патентно ведомство. Част от българските млекопреработватели очакваха на пазара на ЕС да продължават да важат защитите им за наименованията “българско кисело мляко”, “бяло саламурено сирене”, “лютеница” и др., които имат пред българското патентно ведомство. Но, реално тази защита за общия пазар на ЕС се оказа, че е отпаднала още през 2008 г. и българските чиновници са бездействали в първата година от членството ни, през която са могли автоматично да се пробват да защитят съществуващите на българския пазар наименования на традиционни продукти.

Вместо това до 2019 г. патентното ведомство прилагаше защита само за българския пазар в разрез с еврорегламентите и затова си навлече наказателна процедура от Брюксел. Проблемът лъсна през 2018 г., когато в парламентарната икономическа комисия бяха внесени поправки в Закона за марките и географските означения, с които се предлагаше заличаване на националната защита за тези продукти, за да не се стигне до евросанкции. Именно, от аргументите на Брюксел стана ясно, че България е могла до 12 месеца след присъединяването си в ЕС да защитава на пазара на ЕС съществуващите национални географски указания, но чиновниците не са се възползвали от този срок. Тогава лъсна и факта, че защитата на патентното ведомство е важала само при спор между български фирми, но не и ако друга компания от ЕС реши да продава у нас продукт с име “българско кисело мляко”. През всичките тези години и българските млекопреработватели не стартираха подобна процедура за защита.

Препъникамък пред българската защита могат да се окажат останалите страни-членки в ЕС. Например, Гърция вече е защитила своята “фета” и може да възрази, че българското бяло саламурено сирене е нейна разновидност. През годините българският млечен бранш многократно се оплаква, че гърците изкупуват готово българско сирене от Южна България, преопаковат го като фета и го продават в ЕС. Твърдеше се дори, че такова сирене стига чак до далечна Австралия. “Странджански манов мед” – “Манов мед от Странджа” бе първият български продукт със Защитено наименование за произход. По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със защитено наименование за произход и 2 със защитено географско указание.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com