България е най-корумпирана в ЕС. Страната ни има еднакви точки с Южна Африка и Вануату

Share This:


Международната неправителствена организация “Трансперънси интернешънъл” обяви вчера резултатите от ежегодното си проучване за нивата на корупция в публичния сектор по света. България е класирана на 71-во място с оценка от 43, което е най-ниският резултат от всички страни членки на ЕС. Същият резултат са получили Южна Африка и Вануату. Най-близката европейска страна до нас е Унгария с оценка 45, която я класира на 66-то място. Северната и южната ни съседка Румъния и Гърция делят 59-то място с Йордания, а техният показател е 48. Оценката се прави по скала от 0 до 100 и се формира на база мненията на експерти и хора от бизнеса, като колкото е по-висока е получената стойност, толкова по-некорумпирана е дадена страна.

Страната с най-малко корупция през 2017 г. според проучването е Нова Зеландия, а плътно след нея е Дания с двойно повече точки от България. На другия край на скалата са Сомалия и Южен Судан. “Трансперънси Интернешънъл” предоставя и данни по региони, като прави впечатление, че най-некорумпирана е Западна Европа със среден показател 66. Източна Европа получава средна оценка от 34, която я поставя на дъното заедно с Субсахарска Африка (32) и Централна Азия (също 34).

Това е 25-то юбилейно издание на индекса, като авторите на класацията отбелязват, че макар да се говори много за борба с корупцията, през последните 6 години не се наблюдават големи промени в световен мащаб. Според тях нивата на корупция имат директна връзка със свободата на пресата и защитата на журналистите. Отбелязва се още, че “високите нива на корупция корелират също с недостатъчно ниво на върховенство на закона, липса на достъп до информация, правителствен контрол върху социалните медии и намалено участие на гражданите в управлението. На практика това е самата същност на демокрацията и свободата”.

Припомняме, че в навечерието на откриването на българското европредседателство редица уважавани чужди издания излязоха със статии, в които страната ни бе определена като една от най-корумпираните в ЕС. БСП също многократно атакува управляващите с обвинения за несправяне с подобни престъпления. Дори се стигна до вот на недоверие към правителството заради слабата борба с корупцията. Управляващото мнозинство обаче определи всичко това като опит да опозицията да дестабилизира държавата, а представители на ГЕРБ се впуснаха в обяснения как само имало “усещане за корупция”.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com