България е втора по смъртни случаи на пътя в ЕС

Share This:


Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц определи България и Румъния като проблемни страни по отношение на пътната безопасност. Според обявени вчера статистически данни на Европейския съюз само България и Румъния са отчели над 80 смъртни случая на един милион жители. Предварителната статистика по държави за 2017 г. показва, че смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия на милион жители са 96 в България и 98 в Румъния. Все пак според ЕС у нас има спад с 4% на смъртните случаи в сравнение с 2016 г., а за периода 2010-2017 г. спадът е 12%.

“Имаме две страни членки, които наистина се представят лошо по отношение на статистиката на пътя – Румъния и България. За нас е предизвикателство да внесем яснота и да им помогнем да внедрят и трите елемента – инженеринг, яснота и спазването на законите”, каза еврокомисарката.
Изказването бе направено при представянето на статистиката на пътните инциденти в ЕС за м.г. и новите мерки за пътна безопасност. По думите на еврокомисаря едва осем на сто от пътните произшествия, завършили със смърт в съюза, настъпват на магистрала. По думите й 18% от тежките произшествия са предизвикани от водачи на камиони, а 17 на сто – от водачи на лекотоварни превозни средства. Най-често тежките произшествия настъпват в земеделски райони.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com