България внесе в ЮНЕСКО номинации за 4 биосферни резервата, сред които e и “Сребърна”

Share This:


България внесе в ЮНЕСКО номинации за 4 биосферни резервата, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Националният комитет по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“ и ги внесе в Секретариата на Програмата.
МОСВ подкрепи процеса по избор и номиниране на биосферни резервати чрез проект, целящ да подпомогне процеса на ревизия на биосферните резервати от „стара“ генерация. При реализирането му са проучени възможностите за създаване на съвременни биосферни резервати в осем региона на България.
Номинирането на четирите биосферни резервати бе подкрепено с решения на общинските съвети на присъединилите се общини. Документите бяха подписани от кметовете, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, директора на Изпълнителната агенция по горите и от председателя на Националния комитет по Програмата.
В ЮНЕСКО е представена и пътна карта, очертаваща рамката за развитие на мрежата от биосферни резервати у нас и присъединяването им към световната мрежа.
България се включва в Програмата „Човекът и биосферата”през 1977 г. със 17 строги резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com