БСП подкрепи Декларацията на българските учени и общественици в защита на българската позиция за Северна Македония

Share This:


БСП подкрепи Декларацията на Инициативния комитет от български учени и общественици в защита на българската позиция за Република Северна Македония. В свое писмо до академик Георги Марков и Инициативния комитет, лидерът на БСП Корнелия Нинова подчертава, че изразената позиция е в унисон с условията, заложени и в Декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г., подготвена с участието на БСП и подкрепена единодушно oт парламентарна група на “БСП за България”.

Нинова заявява, че като националноотговорна политическа партия, БСП е последователна в позицията си относно Република Северна Македония и отбелязва: “Категорични сме, че европейското бъдеще на РСМ не може да бъде постигнато за сметка на българската история и компромиси с историческата истина.”

В писмото Нинова пише още: “Потвърдих нашата позиция публично и по време на последното посещение на министър-председателя Зоран Заев в София на 17 юни 2021 г., когато подчертах, че винаги сме подкрепяли европейския път на Република Северна Македония, че сътрудничество между нашите партии е важно като партньори в едно политическо семейство, но над всичко стои българския национален интерес и не може да се очаква от нас отстъпление в друга посока.”

Лидерът на БСП подчертава усилията на Инциативния комитет, в който са още проф. Казимир Попконстантинов,  проф. Пламен Павлов, проф. Христо Проданов, проф. Христо Смоленов, проф. Трендафил Митев и доц. д-р. Александър Гребенаров, за постигане на единодействие и единомислие от страна на политическите формации в рамките на новия български парламент по този ключов национален въпрос.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com