БСП към ГЕРБ: И в наглостта трябва да има граници (видео)

Share This:


Правилата за изборите са приети от мнозинството на ГЕРБ и ОП. Те протестират срещу себе си

БСП даде отговор на безумната пресконференция на ГЕРБ. Председателят на предизборния щаб Георги Свиленски се обърна към управляващите с думите: „Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във вашите ръце. Имахте мнозинство в парламента, имате правителство. Имате и мнозинство в Централната избирателна комисия, докато БСП има малцинство – 6 човека от 20, и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива“, категоричен бе той.

„Вие от ГЕРБ и ОП сте виновни за това положение и ще си носите отговорността, няма как да избягате от нея. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини“, заяви социалистът като припомни, че БСП три години се бори в българския парламент да има само машинно гласуване.

Извънреден брифинг на БСП (26.03.2021)

„Напуснахме парламента за 3 месеца именно по този повод с ясното съзнание, че така вотът ще бъде честен, обективен, няма да има недействителни бюлетини и задраскани протоколи. Двойният начин на гласуване, който вие въведохте, ще предизвика притесненията, които сега се чуват“, алармира Георги Свиленски.

„Не може да продължавате по този начин да спекулирате с решенията, със законите и със спазването на държавността. Дори и в наглостта трябва да има граници“, каза още той.

По думите му управляващите нарочно правят внушение за хаос в изборния процес, за да отблъснат както българските граждани от гласуване, така и българските граждани в секционните избирателни комисии и в изборния процес.

„Ние от БСП ще осигурим 35 000 участници в секционни избирателни комисии – застъпници, наблюдатели и представители и няма да позволим да направите каквито и да е спекулации и машинации“, добави Георги Свиленски.

Той припомни, че промените в Изборния кодекс, по които се провеждат изборите, са приети през октомври 2020 г. от мнозинството на ГЕРБ и ОП, а БСП е гласувала против тези промени.

Представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов обясни, че протоколът на ЦИК, който е приет, отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс. „Кодексът изрично каза, че протоколът е само един, и всички данни се вписват него“.

Той обясни, че данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на СИК, след което данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират. „Всичко това довежда до необходимостта да има много числа в секционния протокол“, заяви Емил Войнов.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com