БСП: Според учебниците по история Ботев бил анархист, а за Левски има само 8 реда

Share This:


Преди два дни председателят на БСП Корнелия Нинова, в декларация на парламентарната група, изказа искрените ни притеснения по един от най-важните въпроси, не само за образователната ни система, но и за цялото ни общество. 

С нагледни примери беше показано какво четат в учебниците си българските деца, като например:

В учебник по история за 10 клас за Христо Ботев: “Под влияние на анархизма той отрича държавата…, а утопичните му идеи за бъдещето на българското общество са свързани и с възгледа за обща борба на народите за социална справедливост”. Т.е. казвате на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия.

След като така е представен Ботев, нищо не пречи в историята  за 7 клас да има само едно изречение за кланетата в Батак и Перущица: “В Батак и Перущица зверски са избити хиляди жени, деца и старци.” 

Повече има написано за Александър Цанков. Явно той трябва да остане в съзнанието им, а не мъченическата смърт на невинни българи.

В 10 клас – Руско-турската война (1877-1878г.) вече не е освободителна, а е просто война. Няма и дума за геноцида над българите в Одринска Тракия през Втората балканска война (1913г.), когато Османската армия избива и прогонва българите от тази плодородна и богата земя и Одринско се обезбългарява.  Няма нищо написано за положението на българите в Западните покрайнини.

В учебника по „Човекът и обществото” за битката при село Ключ само се споменава. Спестен е фактът, че войниците са ослепени и оставени на сто души по един водач, нито се споменава името на император Василий, наречен българоубиец.

Турското робство вече дори не е османско владичество, а чуждо владичество. Борбите срещу това „владичество“ са на 1 стр. Хайдутите само се споменават.

За делото на Васил Левски има само  8 реда, а Априлското въстание и Освободителната война са в една страница. Липсва и хан Омуртаг – ханът строител. Липсва разказът за Патриарх Евтимий, който поема защитата на Търновград.

Ето това се нарича подмяна и изкривяване на историята. И както пише един уважаван професор в Софийския университет:„Създаването и производството на учебници се превърна в открит печалбарски бизнес – един от най-грубите и вулгарно отчитащи „финансовите“ печалби на издателства и авторски колективи. Краткотрайните и бурни дискусии около учебниците, организирани от злободневни телевизионни предавания, заклеймиха учители, училищни ръководства и едноименни автори, но защитиха интереса на издателствата. А интереса на децата ни, на бъдещето ни? Гротескно е да се твърди, че това е плурализъм и демокрация в образованието.”

Всичко това и още много такива факти се предоставят от учители. Те оценяват това, което им е предоставено, а то е предоставено с благословията на МОН. Съвсем отделна тема е как се организира и провежда т.нар. оценяване – десетки и стотици учебници за по няколко дни. И знаете ли как завършва примерите един учител по история – „Аз очевидно си преподавам без учебник… Другото е безобразие”, а учителка в начален етап споделя – „По принцип, аз гледам само заглавието на урока, размножавам материали и диктувам факти. Ако трябва да учат от учебника, нищо няма да се получи.”

Това е оценката на учителите за учебното съдържание и качеството на учебниците, а оценката на децата е в много, много често срещаните думи: „Чета го, но не го разбирам.” Една от причините за увеличаващата се функционална неграмотност е и тази – учебно съдържание, несъобразено с възрастовите особености на децата с всички последици от това.

Изход има. Това е пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание. Нови учебници с език, разбираем и достъпен за децата. И един учебник по предмет за клас и да ги издават държавните институции, дават начина на решаване на този проблем от БСП.

Проблемът с учебното съдържание и какво учат децата ни е основен за образователната система и за качеството на образование. Той има решение и то не е това, което управляващата партия ГЕРБ ни предложи през последните 10 години. Резултатите от обучението на учениците го доказва. Необходима е промяна.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com