БСК вижда дискриминация при компенсациите за бизнеса

Share This:


Равнопоставеност на предприятията при отпускането на помощ за месеците, в които са затворени заради пандемията. За това настояват от Българската стопанска камара. Тя е изпратила своето становище относно промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение до председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

БСК е на мнение, че микро, малките и средни предприятия, които са учредени през миналата година, са поставени в дискриминационно отношение спрямо тези, които са работили през 2019 г. Сегашната формулировка на текстовете гласи, че предприятията, учредени през 2020 г., имат право на помощ въз основа на оборота им от един месец, докато при останалите това важи за месеците от съответния период на миналата година.

По този начин, ако едно предприятие, регистрирано през 2020 г., е имало месечен оборот от 50 000 лева, то има право на компенсация от 20% – т.е. 10 000 лева, поясняват от камарата и допълват, че ако друго предприятие за три месеца през 2019 г., когато първото не е било учредено, е направило оборот от 50 000 лева, или сумарно 150 000 лева за трите месеца, неговата компенсация е 30 000 лева. От БСК настояват текстовете в закона да се редактират така, че да не създават дискриминационни условия при компенсирането на бизнеса в пандемията.

Източник: ДУМА


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com