Болницата в Силистра също осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност

Share This:


МБАЛ Силистра АД е осъдила НЗОК за неплатена надлимитна дейност за 2016 година. Окръжният съд осъжда НЗОК да заплати на МБАЛ Силистра АД сумата от 38 615 лева – представляваща стойността на извършено лечение на пациенти по клинични пътеки за месец март 2016г. , заедно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на задължението.

Решението на съда е от края на 2017 година и не е влязло в сила, защото е обжалвано пред Апелативния съд. Паралелно със Силистренският окръжен съд осъдителни решения за неплатена надлимитна дейност на болниците вече произнесоха Софийски градски съд, Пловдивският окръжен съд и Шуменският окръжен съд. 

Броят на болниците, които завеждат съдебни дала срещу НЗОК за неплатената надлимитна дейност расте с всеки изминал ден, заради изтичащите давностни срокове. Общите задължения на касата към всички болници са в размер на 123 милиона лева за 2015, 2016 и 2017 години. Сумата ще набъбне двойно, след като към нея се добавят лихвите и разноските за държавни такси, адвокатски хонорари, съдебно-изпълнителни дела и др. Така около 100 милиона лева от парите събрани от здравните вноски, вместо да се платят за лечение, ще отидат за покриване на съдебни разноски. 

Членовете на Надзорния съвет на НЗОК, обаче изглежда не се интересуват от това, след като дори не си правят труда да отговорят на писмата на болниците. министерството на здравеопазването и мнозинството от депутатите от комисията по здравеопазване също се правят, че не знаят за проблема.

Източник: Право и здраве 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com