Болницата в Силистра получи сертификат и международно признание за лечението на исхемичен мозъчен инфаркт

Share This:


Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Силистра получи признание, свързано със съвременното лечение на исхемичен мозъчен инфаркт, съобщи управителят на медицинското учреждение в областния град д-р Даниела Костадинова. Тя поясни, че лечение в острия стадий на мозъчен инфаркт чрез така наречената тромболиза се извършва в отделението по нервни болести в болницата от 2012 година. До края на 2017 година са проведени 99 тромболизи, отчитат от лечебното заведение.

През 2017 г. в отделението по нервни болести са лекувани чрез тромболиза 32 пациенти с мозъчен инфаркт, което е двойно повече в сравнение с предходните години, посочва д-р Костадинова. Отделението е на трето място в страната за миналата година по процент извършени тромболизи на преминали болни с исхемичен мозъчен инсулт. Заради постигнатите резултати, съпоставими с резултатите в развитите европейски страни, болницата в Силистра е получила сертификат от международния проект Angels, подкрепен от ESO /Европейска организация по инсулт/. Документът бе връчен лично от нейния председател проф. Валерия Касо на д-р Даниела Костадинова.
Изключително е важна ранната диагноза – постъпване в лечебно заведение до 3-я час, за да бъде лечението ефективно, напомнят специалистите.

МБАЛ-Силистра е една от малкото болнични заведения в страната, които провеждат това лечение вече 6 години, допълва д-р Даниела Костадинова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com