Бизнесът поиска оставката на енергийният министър. Очакват се протести

Share This:


Три от четирите национално представени работодателски организации поискаха вчера оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бизнесът смята, че енергийният шеф не се справя с проблемите в сектора и не провежда реформи.

Искането си те обосновават и с “неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор “Енергетика” и най-вече заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова”. Това се посочва в съобщение до медиите, разпространено в понеделник от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Те са недоволни от твърденията на министър Петкова от миналата седмица, че държавата не може да влияе върху свободния пазар на ток. Бизнесът неколкократно се оплака от спекулативно високите цени на тока на свободния пазар. Затова и обявиха, че ще протестират в края на месеца.
“Министър Петкова говори за “свободен пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този “свободен пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата”, заявяват работодателите. Според тях Петкова си е позволила да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм.

“Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа”, заявяват в позицията си работодателите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com