Бившият министър на културата на Франция Одре Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО

Share This:


Кандидатката на Франция и бивш министър на културата Одре Азуле беше избрана за следващия генерален директор на ЮНЕСКО на мястото на Ирина Бокова, съобщиха агенциите.
Изпълнителният съвет на организацията предпочете с 30 срещу 28 гласа Азуле пред съперника й от Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари. Решението трябва да бъде подкрепено на 39-ата генерална конференция на организацията на 10 ноември, което се смята за чиста формалност, посочва Асошиейтед прес.
За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.
В годините постът е бил заеман от представители на Великобритания, Италия, САЩ, Япония и други страни.
Първоначално кандидатите за поста бяха от девет страни, като още преди първия тур на гласуването Гватемала и Ирак се отказаха от участие. В хода на следващите турове отпаднаха представителите на Азербайджан, Виетнам, Китай и Ливан. Преди днешния, финален кръг отпадна кандидатът на Египет.
Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.
През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 – 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов./БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com