Балет “Аксел” с награди от национален конкурс в Бургас

Share This:


Модерен балет “Аксел” към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева се върна с награди от ХVIII Национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс.

Община Бургас и Общински детски комплекс – Бургас бяха домакини на Националния конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс, който се проведе от 21 до 24 април 2016 г. в Културен дом на Нефтохимика. Заявки за участие бяха подали 48 формации от 15 града на страната, като в четирите конкурсни дни се включиха около 700 участници на възраст от 5 до 19 години. Участиците се състезаваха в жанровете “класически танц”, “характерен танц”, “съвременен танц” и “фрий денс”, разделени в четири възрастови групи. Оценяването на изпълненията се извършваше от жури, съставено от изтъкнати имена в областта на танцовото и сценичното изкуство. Конкурсът има за цел да подкрепи даровитите деца в областта на танцовото изкуство, да разшири възможностите за творческа изява и културни контакти на колективите.

Школа за модерен балет “Аксел” беше единствения представител от град Силистра в 18-тото издание на конкурса. Балетът се състезава в жанр “съвременен танц” с общо единадесет изпълнения, част от новия репертоар на школата. В конкурса участваха седемнадесет от чаровните балерини на “Аксел” на възраст от 12 до18 години. Момичета на Адриана Мумджиева представиха на бургаска сцена хореографии в категории “соло”, “дует”, “трио” и “формация”. В условията на голяма конкуренция и много добра подготовка на всички участици, силистренските грации показаха високо ниво и затвърдиха репутацията на “Аксел” като школа за развитие на таланти. Изпълненията на възпитаниците на школата за модерен балет към ОДК изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, представена артистично и допълнена с ефектни сценични костюми.

Балет “Аксел” за втора поред година реализира силно участие в конкурса. Балетът получи изключително високо оценка за представянето си в жанр “съвременен танц”. Изпъленията на школата впечатлиха авторитетното жури, което тази година беше в състав: председател доц. Желка Табакова (хореограф-режисьор, преподавател по различни танцови техники в Пловдивски университет “П. Хилендарски”, НБУ – София, Академия за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив), Галина Калчева (примабалерина на бургаската опера), Петър Илиев (хореограф с дългогодишна кариера в едни от най-престижните танцови институции в САЩ, преподавател в майсторски класове, радетел за създаване на модерно танцово изкуство с уникален, български облик).

Axel_golemi_1 Axel_golemi_2 Axel_malki_1 Axel_trio_golemi

За отличното представяне на балет “Аксел” бяха присъдени следните награди:
•    1-во място за Ивелина Николова, Камелия Костова и Валентина Николова за “трио”, възрастова група от 12 до 13 години.
•    2-ро място за Ронелия Лазарова, Виктория Хлебарова и Марина Вълева за “трио”, възрастова група от 12 до 13 години.
•    3-то място за Валентина Николова, Мариела Радева и Преслава Йорданова за “трио”, възрастова група от 14 до 18 години.
•    3-то място за “формация”, възрастова група от 14 до 18 години.

Танците на балет “Аксел”, взели участие в националния конкурс в Бургас, ще могат да бъдат видяни на концерта, който школата подготвя по случай Международния ден на балета. Концертът ще се състои на 27 април 2016 г. на сцената на Драматичния театър от 18:30 часа. Входът ще е свободен.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com