Археологическият резерват “Дуросторум-Дръстър-Силистра” влиза в българо-румънски проект за 3D принтирани модела

Share This:


Шестнайсет обекта от Дунавския римски лимес в България и в Румъния – по осем за всяка страна, ще имат своите 3D принтирани модела по проект на Русенския университет “Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”, финансиран от програмата “Interreg V-A Румъния – България”. Това съобщиха от Русенския исторически музей, който е партньор по проекта заедно с Музея на националната история и археология в Констанца.
Моделите ще бъдат създадени чрез специални 3D принтери. От няколко месеца чрез дронове се снимат част от обектите, като всичко трябва да приключи през март идната година. По-известните от българска страна са Дуросторум при Силистра, Сексагинта Приста край Русе, Абритус при Разград, Димум край Белене, Нове при Свищов и Ятрус край русенското село Кривина.
Директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов обясни, че голяма част от румънските обекти са в много по-добро състояние, по-пригодени и достъпни за туристи. При осъществяването на проекта ще бъде извършена и дигитализация на голяма част от движимите културни ценности за всеки един от обектите.
“Всичко това ще присъства на сайт. Ще има и изложби с 3D принтираните модели, за да покажем богатството на Римския лимес”, обясни Ненов.
Дейностите по проекта ще бъдат представени в двудневен семинар, който бе открит следобед в Русенския музей.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com